vrijdag 19 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Zondag 15 januari 2023

Datum: zondag 15 januari 2023
Land / gebied: Wereld
Religie: Bahá'í-geloof

World Religion DayIn 1949 heeft de Nationale Geestelijke Vergadering van de Baha'i-beweging in de Verenigde Staten besloten de derde zondag van januari uit te roepen tot 'Wereld Religie Dag' (World Religion Day). Ter bevordering van interkerkelijk begrip en harmonie.

Op deze dag worden priesters - de tussenpersonen tussen goden en mensen - van alle godsdiensten ter wereld in het zonnetje gezet. Gelovigen worden op deze dag aangespoord om naar mensen van andere geloofsovertuigingen te luisteren om de overeenkomsten tussen de verschillende religies te zien. Vaak worden er op 'Wereld Religie Dag' lezingen georganiseerd. De eerste 'Wereld Religie Dag' was op 15 januari 1950.
Meer >>Datum: zondag 15 januari 2023
Land / gebied: Internationaal

World Snow DayDe Fédération Internationale de Ski (FIS) organiseert jaarlijks op de derde zondag van januari de 'Internationale Dag van de Sneeuw' (World Snow Day).

Deze dag is ingesteld ter promotie van het skiën en de wintersport in het algemeen in de hoop zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor skiën, langlaufen en snowboarden. De 'Wereld Sneeuwdag' is onderdeel van het programma 'Bring Children to the Snow'. Er worden wereldwijd op deze dag vooral veel wintersportactiviteiten georganiseerd voor kinderen van 4 tot 14 jaar.
Meer >>


Datum: zondag 15 januari 2023

World Day of Migrants and Refugees. In 1914 heeft de Rooms-Katholieke Kerk deze dag ingesteld als impuls voor een waardige en rechtvaardige opvang en integratie van migranten en vluchtelingen.

Niet te verwarren met de Wereldvluchtelingendag (20 juni) van de VN.
Meer >>


Datum: zondag 15 januari 2023
Land / gebied: Peru (Huancavelica)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

Feest van het Zoekgeraakte Kind. Een feest ter nagedachtenis aan het kindje Jezus dat zoek geraakt is in de tempel van de Schriftgeleerden.
Meer >>


Datum: zondag 15 januari 2023
Land / gebied: India
Soort: Militair feest

In India wordt de 'Dag van het Leger' (Army Day) jaarlijks op 15 januari gevierd met o.a. een militaire parade en luchtshow in de hoofdstad New Delhi. Datum herinnert aan de overname van het opperbevel van het Indiase leger door generaal Kodandera M. Cariappa op 15 januari 1949 van de Britten.
Meer >>


Datum: zondag 15 januari 2023
Land / gebied: Noord-Korea

'Hangul' (한글) is de naam van het Koreaanse alfabet en is het officiële letterschrift voor het Koreaans in Noord-Korea, Zuid-Korea en delen van China (Yanbian en Changbai). In Zuid-Korea is er sinds 2006 jaarlijks op 9 oktober een officiële feestdag gewijd aan het Koreaanse schrift (Hangul-dag).

In Noord-Korea viert men de 'Dag van het Koreaanse Alfabet' op 15 januari.
Meer >>


Datum: zondag 15 januari 2023
Land / gebied: Malawi
Soort: Nationale feestdag

Dominee John Chilembwe (1871 - 3 februari 1915) was een baptistische geestelijke en een van de eerste personen die zich in het begin van de vorige eeuw openlijk verzette tegen de Britse kolonialisering van Nyasaland, het tegenwoordige Malawi.
Meer >>


15 januari is de 15de dag van het jaar. Hierna volgen nog 350 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1981 Pitbull
  • 1950 Hans Böhm
  • 1941 Captain Beefheart
  • 1929 Martin Luther King
  • 1916 Christel Peters
Komende feesten