donderdag 25 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Maandag 2 januari 2023

Datum: maandag 2 januari 2023
Land / gebied: Spanje (Granada)
Soort: Regionale feestdag

Een belangrijke feestdag in de zuid Spaanse stad Granada is 2 januari. Dan wordt jaarlijks 'Toma de Granada' (Dag van de Overwinning) gevierd. Op de dag van de overname van Granada (Día de la Toma de Posesión de Granada) viert men de overwinning van de katholieke koningen op de Moren. In 1492 werd de stad ingenomen door de katholieke koninkrijken Castilië en Aragon.
Meer >>Datum: maandag 2 januari 2023
Land / gebied: Zwitserland

Op 2 januari gaan Zwitsers 'berchten' ('rondwandelen') om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen. Een lichtvoetig, sociaal gebeuren in cafés en restaurants. Dit is vooral een Duitse traditie en 'Berchtoldstag' is alleen een officiële vrije dag in de kantons Bern, Thurgau, Vaud en Aargau.
Meer >>


Datum: maandag 2 januari 2023
Land / gebied: India (Kerala) (Nair)
Religie: Hindoeïsme

Ter gelegenheid van de geboortedag van Mannathu Padmanabha Pillai (1878 - 1970) wordt jaarlijks op 2 januari in de Indiase deelstaat Kerala 'Mannam Jayanti' gevierd.
Meer >>


Datum: maandag 2 januari 2023
Land / gebied: Haïti
Soort: Herdenking, Nationale feestdag

In Haïti wordt jaarlijks op 2 januari tijdens de 'Dag van de Voorouders' (Jour des Aïeux) stilgestaan bij de mensen die hun leven hebben gegeven in de strijd voor onafhankelijkheid.
Meer >>


Datum: maandag 2 januari 2023
Land / gebied: Niue
Soort: Nationale feestdag

Op 2 januari vieren de ca. 1500 bewoners van het Polynesische eiland Niue de 'Takai Commission Holiday'.

Takai Commission Holiday
Met 'Takai' is het traditie om in opvallend versierde auto's (of andere voertuigen) rond te rijden over het eiland. Het woord "takai" kan in het Nederlands worden vertaald als "rondgaan". Op het eiland verbindt een ononderbroken en grotendeels geasfalteerde ringweg langs de kust alle dorpen van Niue.
Meer >>


Datum: maandag 2 januari 2023
Land / gebied: Bhutan
Soort: Nationale feestdag, Traditioneel

Jaarlijks op 2 januari. Nyilo (letterlijk: 'een goed jaar') is in Bhutan een nationale feestdag. Kinderen en familie staan centraal tijdens dit eeuwenoude traditionele nieuwjaarsfeest.

Op de vooravond dragen kinderen oude teksten voor die de familie voorspoed en geluk moeten brengen. In ruil krijgen de kinderen (praktische) cadeaus die in de noodzakelijke levensbehoefte voorzien zoals boter, zout, tarwe en rijst.
Meer >>


2 januari is de 2de dag van het jaar. Hierna volgen nog 363 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1983 Kate Bosworth
  • 1970 Wia Buze
  • 1961 Gabrielle Carteris
  • 1952 Ng Man-Tat
  • 1948 Penny de Jager
Komende feesten