Wereld Feesten Almanak

Zaterdag 25 januari 2020


Datum: zaterdag 25 januari 2020
Land / gebied: China
Soort: Traditioneel

Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen.

Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari gebeuren. Ook: het begin van het Lentefestival (Ch'un-chieh) of Xin Nian (Nieuwjaar).


Datum: zaterdag 25 januari 2020
Land / gebied: Verenigd Koninkrijk (Schotland)

Burns Night (ook: Burns Supper) is het jaarlijkse diner dat op of rond 25 januari gegeven wordt ter ere van het leven en de poëzie van de Schotse dichter Robert Burns.


Datum: zaterdag 25 en zondag 26 januari 2020
Land / gebied: Nederland

Jaarlijks tijdens het laatste weekend van januari worden gedurende een half uur door tuinbezitters in Nederland vogels geteld.


Datum: zaterdag 25 januari 2020
Land / gebied: Nepal (Tamang)

Met de nieuwe maan in de Nepalese maand Magh (januari/februari) wordt door het Tamang volk nieuwjaar (सोनम ल्होसार = Sonam Losar) gevierd. De Tamang (ook wel Murmi genoemd) zijn een etnische bevolkingsgroep die in het Himalaya-gebergte woont (Nepal, India).


Datum: zaterdag 25 januari 2020
Land / gebied: Aruba
Soort: Nationale feestdag

G.F. Betico Croes Dag. Op 25 januari wordt de geboorte van de Arubaanse politieke leider, wijlen Gilberto Francois (Betico) Croes, herdacht. Hij hielp het eiland zijn 'Status Aparte' te verkrijgen. Deze nieuwe status gaf aan Aruba autonomie van de Nederlandse Antillen en de mogelijkheid om te functioneren als een gemenebest binnen het Nederlandse koninkrijk. Op deze officiële feestdag worden op het hele eiland sportevenementen en -spelen gehouden.


Datum: zaterdag 25 januari 2020
Land / gebied: Bhutan
Soort: Traditioneel

Chunipa Losar is in Bhutan een traditionele dag om offers te brengen. Jaarlijks op de eerste dag van de twaalfde maand van de Bhutaanse kalender.


Datum: zaterdag 25 januari 2020
Land / gebied: Egypte
Soort: Nationale feestdag

Jaarlijks wordt op deze dag de 'Revolutie van 25 januari' herdacht, de dag waarop in 2011 de volksopstand tegen president Hosni Moebarak begon.


Datum: zaterdag 25 januari 2020
Land / gebied: Brazilië

São Paulo is gesticht in 1554, maar tot 1870 was het een onbeduidend stadje. Nu is het een miljoenenstad in Brazilië en een van de grootste steden ter wereld.


Datum: vrijdag 24 t/m zondag 26 januari 2020
Land / gebied: Noord-Korea, Zuid-Korea

Koreaans Nieuwjaar is de eerste dag van het jaar volgens de Koreaanse lunisolaire kalender. De vieringen rondom het Koreaanse Nieuwjaar nemen drie dagen in beslag en zijn de belangrijkste traditionele feestdagen.

De viering rondom Seollal worden in ieder geval belangrijker gevonden dan die rondom de jaarwisseling volgens de zonnekalender. Het is echter goed om te weten dat voor beide jaarwisseling dezelfde term (seollal) gebruikt wordt.


25 januari is de 25ste dag van het jaar. Hierna volgen nog 340 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1981 Alicia Keys
  • 1965 Johan Evenepoel
  • 1954 Renate Dorrestein
  • 1951 Boris Rösner
  • 1938 Vladimir Vysotski