donderdag 25 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Woensdag 27 april 2022


Datum: zaterdag 2 april t/m zondag 1 mei 2022
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Soort: Vasten
Religie: Islam

Ramadan1-29/30 Ramadan. Vastenmaand. De Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Het is een speciale maand waarin tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. "Ramadan" wordt daarom ook wel de "vastenmaand" van de moslims genoemd. Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.

Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de Koran vormen.
Meer >>Datum: maandag 25 t/m vrijdag 29 april 2022
Land / gebied: Nederland

De 'Week van de Teek' wordt jaarlijks in april - bij het begin van het 'tekenseizoen' - georganiseerd door landelijke samenwerkende organisaties om voorlichting te geven over de risico's van tekenbeten.
Meer >>


Datum: woensdag 27 april 2022
Land / gebied: Nederland
Soort: Nationale feestdag

KoningsdagOfficiële feestdag. De koninklijke familie bezoekt op Koningsdag één gemeente met een centrumfunctie. Die gemeente gaat zich aan het land presenteren. Hoe de presentatie eruit gaat zien kan een gemeente zelf bepalen.

Koning Willem-Alexander verandert daarmee de viering van Koningsdag en het defilé (grande parade) keert terug: een kleurrijk spektakel waarin de inwoners van de gemeente en de streek laten zien waarop ze trots zijn. De koning en zijn familie zullen daarbij aanwezig zijn.
Meer >>
Lees ook:


Datum: woensdag 27 april 2022
Land / gebied: Internationaal

Sinds 1996 wordt op de laatste woensdag van april de 'Internationale Dag tegen Lawaai' (International Noise Awareness Day) gehouden. Deze dag heeft tot doel het bewustzijn te vergoten over de impact van geluid op de gezondheid en het welzijn van mensen.
Meer >>


Datum: woensdag 27 april 2022
Land / gebied: Zuid-Afrika
Soort: Nationale feestdag

Dag van de Vrijheid. African Freedom Day. Nationale feestdag. Herdenking van de eerste democratische verkiezingen die in Zuid-Afrika werden gehouden op 27 april 1994.
Meer >>


Datum: woensdag 27 april 2022
Land / gebied: Slovenië

De 'Dag van Verzet tegen de Bezetter' (Dan upora proti okupatorju) wordt jaarlijks op 27 april gevierd. Ter herinnering aan de oprichting van het Sloveens Bevrijdingsfront tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Meer >>


Datum: woensdag 27 april 2022
Land / gebied: Wereld
Soort: Ecologisch

Sinds 2008. De 'Wereld Tapir Dag' (World Tapir Day) wordt op 27 april 2024 gehouden om aandacht te vragen voor de bescherming van de plantenetende zoogdieren en hun leefomgeving in Zuidoost-Azië en Zuid- en Midden-Amerika.
Meer >>


Datum: woensdag 27 april 2022
Land / gebied: Sierra Leone
Soort: Nationale feestdag

In Sierra Leone wordt 'Onafhankelijkheidsdag' (Independence Day) op 27 april 2024 gevierd en is een nationale feestdag en officiële vrije dag in het West-Afrikaanse land.
Meer >>


Datum: woensdag 27 april 2022
Land / gebied: Togo
Soort: Nationale feestdag

Op 27 april 1960 verklaarde de Republiek Togo zich onafhankelijk van Frankrijk. De 'Onafhankelijkheidsdag' (Fête de l'Indépendance) is een nationale feestdag en een officiële vrije dag.
Meer >>


Datum: woensdag 27 april 2022
Land / gebied: Finland
Soort: Militair feest

In Finland is het sinds 1987 jaarlijks op 27 april 'Nationale Veteranendag' (kansallinen veteraanipäivä). Op deze dag worden Finse oorlogsveteranen op ingetogen wijze geëerd. Datum vanwege het einde van de Laplandoorlog op 27 april 1945.
Meer >>


27 april is de 117de dag van het jaar (de 118de dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 248 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1982 Siska Schoeters
  • 1980 Lauren Verster
  • 1979 Ronald Brouwer
  • 1976 Isobel Campbell
  • 1967 Willem-Alexander der Nederlanden
Komende feesten