zaterdag 20 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Zondag 3 december 2023
Adventstijd (3 t/m 24 december).


Datum: zondag 3 december 2023
Land / gebied: Wereld (Christenen)
Soort: Kerkelijk
Religie: Christendom

De Advent is de tijd van voorbereiding op het kerstfeest; de tijd waarin de komst en wederkomst van Jezus Christus wordt verwacht. Omdat het Latijnse woord voor 'komst' of 'het komen' 'adventus' is, worden de vier weken vóór Kerst 'Advent' genoemd.
Meer >>Datum: zondag 3 december 2023
Land / gebied: Verenigde Naties

Wereld Gehandicapten DagDe Verenigde Naties hebben 3 december uitgeroepen tot de 'Internationale Dag voor Mensen met een Beperking' (International Day of Persons with Disabilities). In Nederland is deze dag bekend als 'Wereld Gehandicapten Dag'.

Deze dag is door de VN bedoeld als aanmoediging om de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een functiebeperking op de agenda te houden, op alle niveaus, lokaal, regionaal, nationaal en internationaal.
Meer >>


Datum: zondag 3 december 2023
Land / gebied: Spanje, Frankrijk (Baskenland)
Soort: Cultureel

Op 3 december is het de 'Dag van de Baskische Taal' (Euskararen Eguna). Deze dag bestaat al sinds 1948 maar werd in 1995 officieel erkend door de autonome Baskische regering en de Koninklijke Academie van de Baskische Taal (Euskaltzaindia).
Meer >>


Datum: zondag 3 december 2023
Land / gebied: Wereld

Herdenking giframp Bhopal. Jaarlijks wordt er op 3 december tijdens de 'Wereld Anti-Pesticiden Dag' (Global No Pesticides Use Day) stilgestaan bij de gevaren voor mens en milieu van het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen. Ingesteld in 1988 door Pesticide Action Network (PAN) International om de grootste industriële ramp ooit te herdenken.
Meer >>


Datum: zondag 3 december 2023
Land / gebied: India (Goa) (Christenen)
Soort: Regionale feestdag
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

Feast of St. Francis Xavier. Regionale feestdag (vrije dag) in de Indiase deelstaat Goa ter ere van de naamdag (3 december) van de Spaanse jezuïeten-missionaris Franciscus Xaverius, die een belangrijke rol speelde in de opbouw van de missie in Zuid- en Oost-Azië.
Meer >>


Datum: zondag 3 december 2023
Land / gebied: Turkmenistan

Good Neighborliness Day. Jaarlijks op de eerste zondag in december is het in Turkmenistan Burendag. Deze dag gaat terug op een oud gebruik waarbij buren zout en brood delen.
Meer >>


3 december is de 337ste dag van het jaar (de 338ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 28 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1980 Natalia
  • 1965 Katarina Witt
  • 1948 Ozzy Osbourne
  • 1946 Joop Zoetemelk
  • 1938 Thea Doelwijt
Komende feesten