Wereld Anti-Pesticiden Dag
Land / gebied: Wereld
Herdenking giframp Bhopal. Jaarlijks wordt er op 3 december tijdens de 'Wereld Anti-Pesticiden Dag' (Global No Pesticides Use Day) stilgestaan bij de gevaren voor mens en milieu van het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen. Ingesteld in 1988 door Pesticide Action Network (PAN) International om de grootste industriële ramp ooit te herdenken.

Op 3 december 1984 explodeerde een bestrijdingsmiddelenfabriek van Union Carbide in Bhopal (India) waarbij 40 ton van het dodelijk gas methylisocyanaat ontsnapte. De ramp kostte toentertijd in korte tijd veel slachtoffers en als je het aantal door de jaren heen meerekent kom je op meer dan 500.000 gewonden en 20.000 sterfgevallen. Dertig jaar na dato (2014) werden er als gevolg van de ramp nog steeds misvormde kinderen geboren.

PAN International roept op 'Wereld Anti-Pesticiden Dag' overheden en bedrijven op om de meest gevaarlijke bestrijdingsmiddelen (Highly Hazardous Pesticides) af te schaffen.