zondag 26 mei 2024

Wereld Feesten Almanak


Dinsdag 8 november 2022

Datum: dinsdag 8 november 2022
Land / gebied: Thailand
Soort: Lichtjesfeest
Religie: Boeddhisme

Loi Krathong (ook: Loy Krathong) is het Thaise feest van het licht. Dit feest wordt op de avond voorafgaand aan de volle maan in november gevierd.
Meer >>Datum: dinsdag 8 november 2022
Land / gebied: Nederland

De 'Dag van de Stralende Beroepen' (World Radiography Day) wordt jaarlijks op 8 november georganiseerd.

Het is een unieke gelegenheid om het belang van medische beeldvorming en radiotherapie voor de gezondheidszorg onder de aandacht te brengen van het publiek en van scholieren. Het is een dag om stil te staan bij de waarde van medische stralingstoepassingen in de gezondheidszorg en het belang van deskundigheid van de professionals die deze technieken gebruiken voor onderzoek en behandeling.
Meer >>


Datum: dinsdag 8 november 2022
Land / gebied: Sri Lanka
Soort: Nationale feestdag
Religie: Boeddhisme (Theravada)

Il Full Moon Poya Day. De dag voor of op de volle maan in november is in Sri Lanka een officiële vrije dag. De wijding van zestig leerlingen als de eerste missionarissen van Boeddha.
Meer >>


Datum: dinsdag 8 november 2022
Land / gebied: Verenigde Staten

Op de dinsdag na de eerste maandag van november worden jaarlijks op 'Election Day' (Dag van de Verkiezingen) in de Verenigde Staten verkiezingen gehouden voor publieke functies op zowel nationaal, regionaal als lokaal niveau.
Meer >>


Datum: dinsdag 8 november 2022
Land / gebied: Bosnië en Herzegovina
Soort: Heiligendag
Religie: Christendom (Orthodox Christendom)

Mitrovdan is een feestdag op 8 november gewijd aan Demetrius (ook: Dimitri) van Thessaloniki, een soldatenheilige in de Oosters-orthodoxe Kerken.
Meer >>


Datum: dinsdag 8 november 2022
Land / gebied: India (Sikhs)
Religie: Sikhisme

Geboortedag Goeroe Nanak. Onregelmatig vanwege traditie in India (Hindoekalender). Goeroe Nanak (20 oktober 1469 - 7 mei 1539) was de stichter van het sikhisme en de eerste van tien goeroes van de sikhs.
Meer >>


Datum: dinsdag 8 november 2022

Sinds 2005 wordt op 8 november - de geboortedag van de Franse interseksueel Herculine Barbin (1838-1869) - de 'Intersex Solidarity Day' gehouden. Ook bekend als 'Intersex Day of Remembrance'.

Een interseksueel is een persoon met zowel mannelijke als vrouwelijke (geslachts)kenmerken. Vroeger werd de term hermafrodiet gebruikt, maar dat wordt heden ten dage als niet-accuraat en beledigend gezien.
Meer >>


Datum: dinsdag 8 november 2022
Land / gebied: Internationaal

Jaarlijks op 8 november is er extra aandacht voor stadsplanning en ruimtelijke ordening tijdens de 'Wereld Urbanisme Dag' (World Urbanism Day / World Town Planning Day).
Meer >>


Datum: dinsdag 8 november 2022
Land / gebied: Micronesia (Pohnpei)
Soort: Constitutioneel

Pohnpei is een deelstaat van Micronesia, bestaande uit het gelijknamige hoofdeiland en 162 zeer kleine eilandjes en atollen.
Meer >>


Datum: maandag 7 t/m woensdag 9 november 2022
Land / gebied: Cambodja

Ook: Bonn Om Touk. Meestal de volle maan in november. Het 'Waterfestival' is een van de populairste feestdagen in Cambodja en markeert een natuurlijk fenomeen: het veranderen van de stroomrichting van de Tonlé Saprivier.
Meer >>


8 november is de 312de dag van het jaar (de 313de dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 53 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1956 Jan Douwe Kroeske
  • 1954 Rickie Lee Jones
  • 1952 Jan Raas
  • 1946 Guus Hiddink
  • 1923 Jack St Clair Kilby
Komende feesten