Wereld Feesten Almanak


Dag van de Revolutie
Datum:
jaarlijks op 25 februari
Dag van de Revolutie

Datum: zaterdag 25 februari 2017
Land / gebied: Suriname
Soort: Nationale feestdag
Suriname Op 25 februari 1980 vindt een staatsgreep plaats in Suriname. Desi Bouterse en Roy Horb grijpen samen met 14 collega-sergeanten - de Groep van 16 - de macht.

In de ochtend van maandag 25 februari nemen de opstandige militairen onder leiding van Bouterse, de Memre Boekoe Kazerne in. De zittende regering wordt beschuldigd van corruptie en afgezet. De sergeanten nemen de macht over in Suriname. Verschillende pogingen tot tegencoups mislukken. De militaire periode beheerst Suriname van 1980 tot 1987. Dieptepunt in die periode is de dood van 15 tegenstanders van het regime in 1982, ook wel bekend als de Decembermoorden.

Dag van de Revolutie
In de jaren na de onafhankelijkheid van Suriname heerste er ontevredenheid over de regering van premier Henck Arron. Desi Bouterse werd in 1979 door Roy Horb gevraagd voorzitter te worden van een nieuwe militaire vakbond. Van de legerleiding mochten militairen echter geen vakbond oprichten. Later vroeg Horb aan Bouterse om de leiding op zich te nemen van een uit te voeren staatsgreep.

De vlam sloeg in de pan toen drie sergeants op verdenking van insubordinatie werden gearresteerd en vastgezet in het Hoofdbureau van Politie; zij konden zware straffen tegemoetzien, maar zover kwam het niet. Op de vroege ochtend van maandag 25 februari 1980 werd de Memre Boekoe-kazerne ingenomen door opstandige militairen onder leiding van Bouterse. Daarna begonnen beschietingen van het Hoofdbureau van Politie. President Ferrier droeg via zijn adjudant telefonisch de vechtende partijen op om het schieten te staken en de sergeanten namen de macht over in Suriname.

Een feestdag in Suriname.

Zie ook