maandag 25 oktober 2021

Wereld Feesten Almanak


Mawlid an-Nabi (Geboortedag Mohammed)
Datum:
18 oktober 2021
8 oktober 2022


Mawlid an-Nabi (Geboortedag Mohammed)

Datum: maandag 18 oktober 2021 [*]
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Islam Mawlid an-Nabi (Geboortedag Mohammed) begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang wanneer volgens de islamitische kalender een nieuwe dag begint, dus op zondagavond 17 oktober 2021.

12 Rabi' al-Awwal. Geboorte van de profeet. Op deze dag vieren moslims de geboortedag van de profeet Mohammed: Mevlid Kandili of Veladet Kandili (Turks), Moeloed an-nabi (Marokkaans) of Milaad en-nabi (Surinaamse en Molukse moslims). Een van de vijf "gezegende nachten" binnen de islam, die in 2021 plaatsvindt in de nacht van zondag 17 op maandag 18 oktober. Vanwege kleine verschillen in de islamitische kalender per land herdenken moslims in bijvoorbeeld Marokko de geboortedag van de profeet Mohammed (Aïd el Maoulid Annabaoui) een dag later (op 19 oktober 2021).

Mohammed werd geboren in ± 570 van onze jaarrekening. Die gebeurtenis wordt door alle moslims uitbundig gevierd. Er wordt speciaal (zoet) eten bereid en gezongen en de gelovigen gaan 's avonds naar de moskee. Daar wordt dan gesproken over de profeet, over het islamitische geloof en er wordt uit de Koran gelezen.

Mawlid an-Nabi (Geboortedag Mohammed)
De profeet Mohammed werd geboren op de twaalfde dag van Rabi' al-Awwal, de derde maand van het moslimjaar, omstreeks het jaar 570 van de christelijke jaartelling. Deze gebeurtenis wordt in de gehele moslimwereld uitbundig gevierd. Thuis en in de moskee bezingen mensen het leven van de profeet. Men eet vruchten en zoetigheid en drinkt mierzoete drankjes. Dit gebruik hangt nauw samen met het spreekwoordelijke Arabische 'zoet eten en zoet denken'. Het consumeren van zoetigheid staat voor moslims symbool voor de positieve manier van denken over de profeet.

Turken noemen deze dag waarop Mohammed werd geboren Mevlid Kandili. Mevlid betekent 'geboorte', kandili 'kandelaar'. Dit laatste woord verwijst naar het Turkse gebruik om op bijzondere feestdagen 's avonds in de moskee alle lichten aan te steken. Turken eten op 'de Verlichte Nacht van de Geboorte' vaak een kom griesmeel met boter en honing. Dit was volgens de overlevering het lievelingsgerecht van Mohammed.

'Mawlid an-Nabi (Geboortedag Mohammed)' is een van de vijf "gezegende nachten" binnen de islam. Dit zijn nachten die - vanwege hun bijzonder waardevolle karakter - met godsdienstige handelingen gevierd worden. De andere vier "gezegende nachten" zijn:
 • Regaib Kandili (Nacht van de Wonderen)
 • Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed)
 • Lailat-ul-Baraat (Nacht van de Lotsbezegeling)
 • Lailat-ul-Qadr (Nacht van de Beslissing)

 • [*] De hier gegeven datum van 18 oktober 2021 voor Mawlid an-Nabi (Geboortedag Mohammed) is berekend volgens de Umm al-Qura kalender van Saoedi-Arabië. De datum kan in sommige landen 1 dag afwijken.

  Een feestdag in Afghanistan, Algerije, Bahrein, Bangladesh, Benin, Brunei, Burkina Faso, Comoren, Djibouti, Egypte, Eritrea, Ethiopië, Fiji-eilanden, Gambia, Ghana, Guinee, Guyana, Indonesië, Irak, Iran, Ivoorkust, Jemen, Jordanië, Kazachstan, Koeweit, Libanon, Libië, Maldiven, Maleisië, Mali, Marokko, Mauritanië, Mayotte, Montenegro, Niger, Nigeria, Oman, Pakistan, Senegal, Soedan, Somalië, Sri Lanka, Syrië, Tanzania, Tsjaad, Tunesië, Verenigde Arabische Emiraten, Westelijke Sahara.

  Verder lezen

  Zie ook

  Actueel

  Komende feesten