Kumbh Mela
Land / gebied: India (Allahabad)
Soort: Bedevaart
Religie: Hindoeïsme
IndiaHindoeïsme Kumbh MelaKumbh Mela ('Feest der Kruiken') is een zes weken durende bedevaart die eens in de twaalf jaar plaatsvindt op vier belangrijke locaties in India. Gedurende deze grootste bedevaart ter wereld nemen miljoenen hindoes een heilig bad om hun zonden weg te wassen.

Afwisselend wordt het feest om de drie jaar in Haridwar, Allahabad, Ujjain en in Nasik georganiseerd.

De belangrijkste dagen zijn:
  • dinsdag 15 januari 2019:
    Makar Sankranti (1e Shahi Snan)
  • maandag 21 januari 2019:
    Paush Purnima (volle maan)
  • maandag 4 februari 2019:
    Mauni Amavasya (2e Shahi Snan)
  • zondag 10 februari 2019:
    Basant Panchami (3e Shahi Snan)
  • dinsdag 19 februari 2019:
    Maghi Purnima (volle maan)
  • maandag 4 maart 2019:
    Maha Shivratri

• Kumbh Mela
    De Kumbh Mela is een feest voor hindoes dat zes weken duurt. Het is een enorm feest, met als hoogtepunt het rituele bad in de rivier, waaraan je dus hooguit één keer in je leven kunt deelnemen en om vergeving van al je zonden kunt vragen. Elke avond, na zonsondergang, wordt 'aarti of the Ganga' uitgevoerd, een bijzondere, feestelijke ceremonie met vele lichten.

Het Kumbh Mela festival is gebaseerd op een hindoeïstische legende over een heilige vruchtendrank waarvan een druppel genoeg was om onsterfelijkheid te verwerven. De legende vertelt dat de kruik van Amrit werd verborgen door Devtas, nadat die was opgegraven uit Sagar Manthan. Dezelfde kruik werd meegenomen naar andere plekken, o.a. Allahabad, Uljain, Haridwar en Nasik. Tijdens de worsteling met Asuras brak deze kruik, waarbij er heilig water (amrit) werd gemorst. Vanaf die tijd zijn deze plekken heilig en de Kumbh Mela wordt in deze deze steden om beurten elke drie jaar gehouden.

Kumbh Mela
    Kumbh Mela in Allahabad: wanneer Jupiter in Ram of Stier is, en Zon en Maan zijn in Steenbok tijdens de Hindoe-maand Magha (januari / februari).

Kumbh Mela in Haridwar: wanneer Jupiter in Waterman is, en Zon is in Ram tijdens de Hindoe-maand Chaitra (maart / april).

Kumbh Mela in Ujjain: wanneer Jupiter in Leeuw is, en Zon is in Ram, of wanneer alle drie in Weegschaal zijn tijdens de Hindoe-maand Vaisakha (april / mei).

Kumbh Mela in Nasik: wanneer Zon en Jupiter in Leeuw zijn tijdens de Hindoe-maand Bhadrapada (augustus / september).

Een feestdag in India.