woensdag 16 oktober 2019

Wereld Feesten Almanak


Moederdag
Datum:
26 mei 2019
7 juni 2020

Moederdag

Datum: zondag 7 juni 2020
Land / gebied: Frankrijk
Frankrijk In Frankrijk en veel van de voormalige Franse koloniën - waaronder Algerije, Marokko en Tunesië - wordt Moederdag (Fête des Mères) gevierd op de laatste zondag in mei. Behalve als deze dag samenvalt met Pinksteren, dan wordt de dag een week verschoven naar de eerste zondag in juni.

MoederdagDe Fransen raakten tijdens de Eerste Wereldoorlog door Amerikaanse soldaten voor het eerst bekend met het vieren van 'Moederdag'. In 1920 werd de 'Journée Nationale des Mères de Familles Nombreuses' (Nationale Dag van de Moeders van Grote Gezinnen) officieel door de overheid ingesteld en werden er jaarlijks speciale medailles aan moeders uitgereikt. Deze dag werd toen vooral gebruikt ter promotie van het krijgen van veel kinderen.

In jaren '50 van de vorige eeuw verdween het patriottische ideaal en werd 'Moederdag' een eerbetoon aan alle (Franse) moeders en het moederschap in het algemeen. Zoals overal ter wereld is 'Fête des Mères' steeds meer een commerciële aangelegenheid geworden.

Ook in Zweden wordt op deze dag Mors dag gevierd. In Nederland en België krijgen moeders extra aandacht op de tweede zondag in mei.

Een feestdag in Algerije, Dominicaanse Republiek, Frankrijk, Guadeloupe, Haïti, Madagaskar, Marokko, Martinique, Mauritius, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Senegal, Tunesië.

Verder lezen

Zie ook

Actueel

Komende feesten