donderdag 23 september 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.


Dinsdag 1 november 2022


Datum: dinsdag 1 november 2022
Land / gebied: Wereld (Katholieken)
Soort: Heiligendag
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

Allerheiligen is een christelijke feestdag - jaarlijks op 1 november - waarop alle heiligen (ruim honderdduizend) van de rooms-katholieke kerk gezamenlijk worden vereerd en herdacht.

Een heilige is een titel die in het christendom wordt toegekend aan overleden personen die bijzonder rechtschapen en gelovig hebben geleefd.

Allerheiligen
Het feest wordt sinds de achtste eeuw gevierd. Op Allerzielen (2 november) worden alle gestorvenen herdacht. Allerheiligen en Allerzielen zijn de dagen waarop in de rooms-katholieke kerk de onderwerpen dood en leven na de dood aan de orde komen.


Datum: dinsdag 1 november 2022
Land / gebied: Israël
Religie: Jodendom

10 Nisan en 7 Chesjwan. 'Yom HaAliyah' is een nationale feestdag in Israël op de tiende dag van de Hebreeuwse maand Nisan (maart / april) ter herinnering aan het binnengaan van het Joodse volk in het Land van Israël (Eretz Yisrael) zoals beschreven in de Hebreeuwse Bijbel. Wordt op scholen gevierd op de zevende dag van de maand Chesjwan (oktober / november).


Datum: dinsdag 1 november 2022
Land / gebied: Wereld

Door veganisten wordt jaarlijks op 1 november de 'Wereld Veganisme Dag' (World Vegan Day) gevierd. De dag werd in 1994 opgericht door Louise Wallis ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de 'The Vegan Society UK'.


Datum: dinsdag 1 november 2022
Land / gebied: Australië (Victoria)
Soort: Sportwedstrijd

De eerste dinsdag van november is traditiegetrouw de dag van de 'Melbourne Cup' - de grootste paardenrace van Australië. Inwoners van Melbourne zijn op 'Melbourne Cup Day' vrij. Ook in andere steden van de deelstaat Victoria is het een officiële vrije dag.


Datum: dinsdag 1 november 2022
Land / gebied: Bulgarije
Soort: Nationale feestdag

Ден на народните будители. Jaarlijks op 1 november, een vrije dag voor alle onderwijsinstellingen.


Datum: dinsdag 1 november 2022
Land / gebied: Bhutan
Soort: Nationale feestdag, Constitutioneel

Coronation Day of His Majesty the King. Op 14 december 2006 volgde de huidige koning van Bhutan (Jigme Khesar Namgyel Wangchuk) zijn vader op als koning van het land. De kroning heeft plaatsgevonden op 6 november 2008. Jaarlijks op 1 november wordt dit gevierd.


Datum: dinsdag 1 november 2022
Land / gebied: Amerikaanse Maagdeneilanden
Soort: Nationale feestdag

Ook bekend als 'Liberty Day'. Jaarlijks op 1 november een nationale feestdag op de Amerikaanse Maagdeneilanden (US Virgin Islands).


Datum: dinsdag 1 november 2022
Land / gebied: Antigua en Barbuda

Antigua en Barbuda zijn lid van het Brits Gemenebest en werden onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk op 1 november 1981.


1 november is de 305de dag van het jaar (de 306de dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 60 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1979 Jan Jaap van der Wal
  • 1975 Erben Wennemars
  • 1972 Jenny McCarthy
  • 1967 Henk Angenent
  • 1966 Fabrizio Bontempi
Komende feesten