woensdag 27 oktober 2021

Wereld Feesten Almanak

Maandag 1 februari 2021


Datum: maandag 1 februari 2021
Land / gebied: Bulgarije
Soort: Herdenking

Jaarlijks worden op 1 februari de slachtoffers van het communistische regime in Bulgarije herdacht en geëerd.

Op 1 februari 1945 werden in Sofia door Bulgaarse communisten 150 mensen uit de politieke, intellectuele en militaire elite van Bulgarije geëxecuteerd.


Datum: maandag 1 februari 2021
Land / gebied: Wereld

Sinds 2013 wordt ieder jaar op 1 februari de 'Wereld Hidjab Dag' (World Hijab Day) gehouden. Ter bevordering van religieuze tolerantie, solidariteit en begrip. Een "hidjab" (ook: "hijab") is een hoofdbekleding die vaak door moslimvrouwen wordt gedragen.


Datum: maandag 1 februari 2021
Land / gebied: Mauritius
Soort: Nationale feestdag

Afschaffing slavernijCommemoration of the Abolition of Slavery. Jaarlijks op 1 februari een nationale feestdag op Mauritius. Na het invoeren van de Engelse 'Slavery Abolition Act' werd vanaf 1833 geleidelijk de slavernij in het gehele Britse Rijk afgeschaft. In Mauritius gebeurde dit op 1 februari 1835 en werden ca. 20.000 slaven bevrijd.

Officiële plechtigheden vinden op deze dag plaats op het schiereiland (en berg) Le Morne Brabant in de uiterste zuidwestelijke punt van het eiland.


Datum: maandag 1 februari 2021
Land / gebied: Verenigde Staten

Sinds 1942 wordt er jaarlijks op 1 februari op 'National Freedom Day' (Dag van de Vrijheid) stilgestaan bij de vrijheden van iedereen ongeacht afkomst of huidskleur. In veel steden worden festivals georganiseerd en in Philadelphia wordt bij de 'Liberty Bell' een krans gelegd.

Ter herinnering van het ondertekenen van de resolutie, die later het dertiende amendement van de grondwet van de Verenigde Staten zou worden. Op 1 februari 1865 werd met het ondertekenen van de resolutie de slavernij officieel afgeschaft in de Verenigde Staten.


Datum: maandag 1 februari 2021
Land / gebied: Mexico
Soort: Nationale feestdag, Constitutioneel

Día de la Constitución. Iedere eerste maandag van februari. Viert de afkondiging van de grondwet van 1857 en 1917.


Datum: maandag 1 februari 2021
Land / gebied: Nieuw-Zeeland (Nelson)

In de Nieuw-Zeelandse regio Nelson wordt jaarlijks op de maandag die het dichtst bij 1 februari valt de 'Provincial Anniversary Day' gevierd.


Datum: maandag 1 februari 2021
Land / gebied: Maleisië (Kuala Lumpur, Labuan, Putrajaya)
Soort: Regionale feestdag

Jaarlijks op 1 februari een officiële feestdag (vrije dag) voor de federale territoria Kuala Lumpur, Labuan en Putrajaya. Elk jaar heeft de 'Federale Gebiedsdag' (Hari Wilayah Persekutuan / Federal Territory Day) een eigen thema en worden er onderscheidingen uitgereikt.


Datum: maandag 1 februari 2021
Land / gebied: Rwanda
Soort: Nationale feestdag, Herdenking

National Heroes' Day. Op 1 februari wordt er in Rwanda stilgestaan bij de nationale helden van het land. In de hoofdstad Kigali vindt er een ceremoniële kranslegging plaats die wordt bijgewoond door de president en overheidsfunctionarissen.


Datum: maandag 1 februari 2021
Land / gebied: Nieuw-Zeeland (Noordereiland)

In de Nieuw-Zeelandse regio Auckland wordt jaarlijks op de maandag die het dichtst bij 29 januari valt de 'Provincial Anniversary Day' gevierd. De datum herinnert aan de aankomst van William Hobson - de latere eerste gouverneur van het land - op 29 januari 1840.


Datum: maandag 1 februari 2021
Land / gebied: Nicaragua

Air Force Day. Iedere eerste februari ter ere van de luchtmacht van Nicaragua.


1 februari is de 32ste dag van het jaar. Hierna volgen nog 333 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1994 Harry Styles
  • 1977 Sonja Silva
  • 1974 Fabienne de Vries
  • 1968 Lisa Marie Presley
  • 1965 Brandon Lee
Komende feesten