dinsdag 5 maart 2024

Wereld Feesten Almanak


Maandag 15 januari 2024

Datum: maandag 15 januari 2024

'Blue Monday' is de naam, gegeven aan de datum voor de deprimerendste dag van het jaar. 'Blue Monday' valt meestal op de derde maandag van januari, maar soms ook op de maandag van de laatste volle week van de eerste maand van het jaar.

De term is afgeleid van het Engelse begrip "feeling blue" (neerslachtig, somber, down of depri zijn). De kleur blauw had vroeger in de zeilscheepvaart met rouw te maken. Als een schip zijn kapitein of officier verloor, dan verfde de bemanning rondom het schip een blauwe band. Deze band (en een blauwe vlag) lieten bij thuiskomst duidelijk zien dat men de "blues" had, in de rouw was.
Meer >>Datum: maandag 15 januari 2024
Land / gebied: Verenigde Staten
Soort: Nationale feestdag

Martin Luther King jr. DayDe 'Martin Luther King jr. Day' (Martin Luther Kingdag) is een nationale Amerikaanse feestdag die de Afro-Amerikaanse dominee dr. Martin Luther King jr. eert. De feestdag valt jaarlijks op de derde maandag van januari, rond de tijd van de verjaardag van dominee King.

Martin Luther King jr. (15 januari 1929 - 4 april 1968) was een Amerikaanse baptistendominee, politiek leider en een van de prominentste leden van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. In 1968 werd hij op 39-jarige leeftijd doodgeschoten terwijl hij op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis stond. Voor velen is Martin Luther King jr. een symbool voor de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten gebleven. De derde maandag in januari is gewijd aan dominee King en zijn gedachtegoed.
Meer >>


Datum: maandag 15 januari 2024
Land / gebied: Peru (Huancavelica)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

Feest van het Zoekgeraakte Kind. Een feest ter nagedachtenis aan het kindje Jezus dat zoek geraakt is in de tempel van de Schriftgeleerden.
Meer >>


Datum: maandag 15 januari 2024
Land / gebied: India
Soort: Militair feest

In India wordt de 'Dag van het Leger' (Army Day) jaarlijks op 15 januari gevierd met o.a. een militaire parade en luchtshow in de hoofdstad New Delhi. Datum herinnert aan de overname van het opperbevel van het Indiase leger door generaal Kodandera M. Cariappa op 15 januari 1949 van de Britten.
Meer >>


Datum: maandag 15 januari 2024
Land / gebied: Malawi
Soort: Nationale feestdag

Dominee John Chilembwe (1871 - 3 februari 1915) was een baptistische geestelijke en een van de eerste personen die zich in het begin van de vorige eeuw openlijk verzette tegen de Britse kolonialisering van Nyasaland, het tegenwoordige Malawi.
Meer >>


Datum: maandag 15 januari 2024
Land / gebied: Noord-Korea

'Hangul' (한글) is de naam van het Koreaanse alfabet en is het officiële letterschrift voor het Koreaans in Noord-Korea, Zuid-Korea en delen van China (Yanbian en Changbai). In Zuid-Korea is er sinds 2006 jaarlijks op 9 oktober een officiële feestdag gewijd aan het Koreaanse schrift (Hangul-dag).

In Noord-Korea viert men de 'Dag van het Koreaanse Alfabet' op 15 januari.
Meer >>


15 januari is de 15de dag van het jaar. Hierna volgen nog 350 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1981 Pitbull
  • 1950 Hans Böhm
  • 1941 Captain Beefheart
  • 1929 Martin Luther King
  • 1916 Christel Peters
Komende feesten