vrijdag 12 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Vrijdag 21 april 2023

Datum: vrijdag 21 t/m zondag 23 april 2023
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam

1 Shawwal. Op de eerste dag van de tiende moslimmaand Shawwal vieren moslims wereldwijd het Suikerfeest, Eid al-Fitr (ʻĪd al-Fiṭr), het 'feest van het breken van de vasten' - het einde van de Ramadan. Het exacte begin is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan en kan verschillen per land. Officieel begint het Suikerfeest de voorgaande avond bij zonsondergang wanneer volgens de islamitische kalender een nieuwe dag begint. De hier gegeven datum is van de 'volle dag'. Het Suikerfeest duurt drie dagen.

Het Suikerfeest - ook wel het "Kleine Feest" (Turks: Şeker Bayramı) - is de uitbundigste gebeurtenis in het islamitische jaar. Na dertig dagen overdag niet gegeten, gedronken, gerookt of gevreeën te hebben wordt de traditionele Ramadan (Vastenmaand) afgesloten.
Meer >>Datum: vrijdag 21 april 2023

De 'Dag van het Kinderdagverblijf' vindt plaats op 21 april 2024. De dag viert de voorschoolse opvang voor jonge kinderen (baby's en peuters) en eert Friedrich Fröbel, de bedenker van het concept "Kindergarten".
Meer >>


Datum: vrijdag 21 april 2023
Land / gebied: Verenigde Naties

Door de Verenigde Naties is 21 april uitgeroepen tot 'Werelddag van de Creativiteit en Innovatie' (World Creativity and Innovation Day).
Meer >>


Datum: vrijdag 21 april 2023
Soort: Protestdag
Religie: Islam

Op deze dag wordt door moslims wereldwijd solidariteit getoond met het Palestijnse volk. Antizionistische dag, ingesteld i.h.k.v. de lastercampagne tegen de staat Israël door ayatollah Khomeini in 1979.

Iedere laatste vrijdag van de maand Ramadan worden er in Iran en sommige andere islamitische landen op 'Al-Quds Dag' (Jeruzalemdag) betogingen gehouden tegen het zionisme, de regering van Israël en de bezetting van Jeruzalem.
Meer >>


Datum: vrijdag 21 april 2023
Land / gebied: Brazilië
Soort: Nationale feestdag

Meer >>


Datum: vrijdag 21 april 2023
Land / gebied: Nederland
Soort: Sportdag

De Koningsspelen zijn een jaarlijks sportief Oranjefeest voor alle kinderen in het basisonderwijs in Nederland en het Caribisch gebied.
Meer >>
Lees ook:


Datum: vrijdag 21 april 2023
Land / gebied: Bangladesh (Moslims)
Religie: Islam

Jumu'atul-Wida (Vrijdag van Afscheid). De laatste vrijdag van de maand Ramadan (Vastenmaand). Nationale feestdag (vrije dag) in Bangladesh waarop overheidsinstellingen, scholen en bedrijven gesloten zijn.
Meer >>


Datum: vrijdag 21 april 2023
Land / gebied: Wereld (Bahá'í's)
Religie: Bahá'í-geloof

13 Jalál. Het woord 'Riḍván' betekent 'paradijs'. Twaalf dagen lang - van 20/21 april tot en met 1/2 mei - herdenken de bahá'ís deze periode in 1863, toen Bahá'u'lláh, de profeet en stichter van het Bahá'í-geloof, in een tuin in Bagdad verbleef, welke hij de 'Tuin van Riḍván' heeft genoemd.

Tijdens dit verblijf verkondigde Bahá'u'lláh zijn zending als de Boodschapper van God voor deze tijd.
Meer >>


Datum: vrijdag 21 april 2023
Land / gebied: Kenia
Soort: Ecologisch (Boomplantdag)

De 'Nationale Boomplantdag' wordt in Kenia jaarlijks op 21 april georganiseerd. Op deze dag worden vooral kokospalmen geplant door Keniaanse schoolkinderen.
Meer >>


Datum: vrijdag 21 april 2023
Land / gebied: Rusland

Sinds 2013, jaarlijks op 21 april. Ingesteld door president Poetin.
Meer >>


Datum: vrijdag 21 april 2023
Land / gebied: Falklandeilanden
Soort: Nationale feestdag

De werkelijke geboortedag van koningin Elizabeth II (21 april 1926).
Meer >>


21 april is de 111de dag van het jaar (de 112de dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 254 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1981 Kim Lammers
  • 1970 Emily Bremers
  • 1962 Juliëtte de Wijn
  • 1959 Robert Smith
  • 1958 Andie MacDowell
Komende feesten