woensdag 24 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Dinsdag 26 december 2023

Datum: dinsdag 26 december 2023
Land / gebied: Wereld

'Boxing Day' is de Engelse benaming voor de feestdag na Eerste Kerstdag en valt jaarlijks op 26 december.

'Boxing Day' is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en wordt gevierd in landen die vroeger deel uitmaakten van het Britse Rijk (het huidige Gemenebest van Naties / Brits Gemenebest).

Boxing DayDe term 'Boxing Day' komt van de eeuwenoude traditie om werknemers op de dag na Kerstmis een 'Christmas-box' te geven: een geschenk of een geldbedrag voor bewezen diensten in het afgelopen jaar (een equivalent van het moderne kerstpakket).

Volgens de Anglicaanse Kerk heeft 'Boxing Day' een andere oorsprong. Tijdens de dagen voor kerst konden kerkgangers geld doneren in boxen (dozen). Op de dag na Kerstmis werden de dozen geopend en werd het geld onder de armen verdeeld. Op 'Boxing Day' speelt liefdadigheid nog altijd een rol. Er wordt een doos (box) met voedsel of kleding weggegeven aan de minderbedeelden.
Meer >>Datum: dinsdag 26 december 2023
Land / gebied: Wereld (Katholieken)
Soort: Heiligendag
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

De naamdag van de heilige Stefanus (Sint Stefanus) valt op 26 december en wordt in een aantal katholieke landen (o.a. in Italië, Oostenrijk en Zwitserland) gevierd als Tweede Kerstdag. Deze dag herinnert aan de dag waarop de heilige Stefanus door steniging als martelaar gestorven is.

Stefanus was de eerste martelaar (Protomartelaar) en was de eerste diaken van de zeven die werden aangesteld door de apostelen om de aalmoezen eerlijk te verdelen onder de weduwen. Hij werd gestenigd na in Jeruzalem de hogepriester en de ouderen te hebben beschuldigd van de moord op Christus. De latere apostel Paulus werkte aan zijn executie mee.
Meer >>


Datum: dinsdag 26 december 2023 t/m maandag 1 januari 2024
Land / gebied: Verenigde Staten (Afro-Amerikanen)
Soort: Cultureel, Traditioneel

Kwanzaa'Kwanzaa' is een feest in de Verenigde Staten dat het zwart zijn viert en is gebaseerd op de traditionele Afrikaanse cultuur. Het wordt gevierd door Amerikanen van Afrikaanse afkomst tussen 26 december en 1 januari en duurt een volle week.

Wereldwijd wordt 'Kwanzaa' door ruim 28 miljoen mensen gevierd.

'Kwanzaa' is geen religieus feest, maar een cultureel feest, gebaseerd op elementen uit oogstfeesten die zowel in Afrika als in de rest van de wereld worden gevierd. In de Verenigde Staten wordt Kwanzaa vaak gekoppeld aan Kerstmis of Chanoeka.
Meer >>


Datum: dinsdag 26 december 2023
Land / gebied: Sri Lanka
Soort: Nationale feestdag
Religie: Boeddhisme (Theravada)

Unduvap Full Moon Poya Day. De dag voor of op de volle maan in december is in Sri Lanka een officiële vrije dag. Komst van de bodhiboom naar Anuradhapura, die werd aangeboden door Sangamitta, de dochter van Asoka.
Meer >>


Datum: dinsdag 26 december 2023
Land / gebied: Slovenië
Soort: Nationale feestdag

In Slovenië is 26 december de 'Onafhankelijkheidsdag en Dag van Eenheid' (Dan samostojnosti in enotnosti) ter herinnering aan het referendum uit 1990 waarin de meerderheid van de bevolking voor onafhankelijkheid van Joegoslavië koos.
Meer >>


Datum: dinsdag 26 december 2023
Land / gebied: Zuid-Afrika
Soort: Nationale feestdag

In Zuid-Afrika wordt Tweede Kerstdag 'Welwillendheidsdag' (Day of Goodwill) genoemd en valt jaarlijks op 26 december.
Meer >>


Datum: dinsdag 26 december 2023
Land / gebied: Bulgarije

De naamdag van Sint Jozef valt van oudsher in de orthodoxe kerk op 26 december. In Bulgarije wordt om die reden op die datum Vaderdag gevierd.
Meer >>


Datum: dinsdag 26 december 2023
Land / gebied: Ierland
Soort: Nationale feestdag

In Ierland staat 26 december - de dag na Kerstmis (Eerste Kerstdag, 25 december) - bekend als St. Stephen's Day, de naamdag van de Heilige Stefanus.
Meer >>


Datum: dinsdag 26 en woensdag 27 december 2023
Land / gebied: Falklandeilanden
Soort: Nationale feestdag

Al ruim honderd jaar worden jaarlijks op 26 en 27 december op de Stanley Racecourse (op de Falklandeilanden) paardenraces gehouden. De twee volgende dagen zijn ook vrije dagen voor ambtenaren (alle overheidsinstellingen zijn gesloten).
Meer >>


Datum: dinsdag 26 december 2023
Land / gebied: Verenigde Staten (Indiana)

In de Amerikaanse staat Indiana is Washington's Birthday een 'state holiday' en betekent voor de inwoners van Indiana een extra vrije dag rondom Kerstmis.
Meer >>


Datum: dinsdag 26 december 2023
Land / gebied: Salomonseilanden
Soort: Nationale feestdag

Op de Salomonseilanden wordt op 26 december de 'Nationale Dag van Dankzegging' (National Day of Thanksgiving) gevierd.
Meer >>


Datum: maandag 25 en dinsdag 26 december 2023
Land / gebied: Wereld
Soort: Traditioneel (Lichtjesfeest)
Religie: Christendom

Kerst (Kerstmis) is het feest rond de geboorte van Jezus Christus en wordt door de christelijke gemeenschappen uitgebreid als familiefeest gevierd.

In de meeste West-Europese landen wordt Kerstmis op 25 en 26 december gevierd met twee officiële vrije dagen, o.a. in Nederland, Duitsland en de Scandinavische landen. In Engeland en voormalige landen van het Britse Rijk is de dag na Eerste Kerstdag bekend als Boxing Day.

België kent geen Tweede Kerstdag; de meeste mensen hebben alleen op 25 december een officiële vrije dag (behalve als 25 december op een zondag valt, dan verschuift de vrije dag naar de volgende maandag). Ambtenaren hebben (vaak) wel een extra verlofdag.
Meer >>


26 december is de 360ste dag van het jaar (de 361ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 5 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1962 John van den Heuvel
  • 1942 Rob de Nijs
  • 1940 Harmen Siezen
  • 1939 Phil Spector
  • 1897 Willy Corsari
Komende feesten