zondag 26 mei 2024

Wereld Feesten Almanak


Zaterdag 27 augustus 2022

Datum: zaterdag 27 augustus 2022
Land / gebied: Nederland (Groningen)
Soort: Folkloristisch, Traditioneel

Met het Groningens Ontzet (of Gronings Ontzet, Achtentwintigsten of Bommen Berend genoemd) wordt de opheffing van de belegering van de stad Groningen door de bisschop van Münster op 17 augustus 1672 aangeduid, en tevens de jaarlijkse viering op 28 augustus van dit feit.
Meer >>Datum: zaterdag 27 augustus 2022
Land / gebied: Oekraïne
Soort: Beroependag

Sinds 1993 vieren Oekraïners die werkzaam zijn in de burgerluchtvaart de 'Dag van de Luchtvaart' ('Aviation Day') op de laatste zaterdag van augustus.
Meer >>


Datum: zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2022
Land / gebied: Internationaal
Soort: Ecologisch

Europese Nacht van de Vleermuis. In het laatste weekend van augustus wordt jaarlijks de 'Nacht van de Vleermuis' (International Bat Night) georganiseerd, een initiatief van Eurobats.

In verschillende Europese landen wordt er extra aandacht besteed aan vleermuizen. Ook in Nederland en België zijn er verspreid door het hele land vleermuisactiviteiten en excursies voor jong en oud.
Meer >>


Datum: zaterdag 27 augustus 2022
Land / gebied: Moldavië

Ziua Republicii. Nationale feestdag. Viering van de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie (1991).
Meer >>


Datum: zaterdag 27 augustus 2022
Land / gebied: Finland

Jaarlijks op de laatste zaterdag van augustus is het 'Finnish Nature Day' (Suomen Luonnon Päivä).
Meer >>


Datum: zaterdag 27 augustus 2022
Land / gebied: Iran
Soort: Beroependag

Razi Day. Jaarlijks op 27 augustus ter herinnering aan de geboortedag van Muhammad ibn Zakariya Razi, een bekend Perzisch arts, alchemist, filosoof en geleerde (in het Westen bekend als Rhazes of Rasis).
Meer >>


Datum: woensdag 24 t/m zondag 28 augustus 2022
Land / gebied: Nederland (Raalte)
Soort: Traditioneel, Oogstfeest (Festival)

Stöppelhaene is een Sallands Oogstfeest in Raalte en wordt jaarlijks gevierd tijdens het laatste weekend van augustus. Inmiddels uitgegroeid tot een vijfdaags festival waar bekende artiesten optreden.

Stöppelhaene
Van oorsprong is Stöppelhaene een oogstdankfeest, een oud gebruik dat in vroeger tijden werd gevierd aan het einde van de rogge-oogst. Na een periode van hard werken als het graan vanaf de akkers naar de boerderij was vervoerd, was het tijd om in kleine kring feest te vieren.
Meer >>


Datum: vrijdag 26 t/m zondag 28 augustus 2022
Land / gebied: Nederland (Tilburg)

De 'Roodharigendag' (officieel bekend als "Redhead Days") bestaat sinds 2005 en is een jaarlijks evenement waarop mensen met rood haar massaal bijeenkomen. Tijdens de 'Redhead Days' in Tilburg worden er speciale activiteiten voor roodharigen georganiseerd (o.a. een groepsfotoshoot, missverkiezing en lezingen).
Meer >>


27 augustus is de 239ste dag van het jaar (de 240ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 126 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1990 Luuk de Jong
  • 1986 Sjoerd van Ramshorst
  • 1986 Sebastian Kurz
  • 1976 Mark Webber
  • 1971 Ernest Faber
Komende feesten