donderdag 25 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Zondag 31 december 2023

Datum: dinsdag 26 december 2023 t/m maandag 1 januari 2024
Land / gebied: Verenigde Staten (Afro-Amerikanen)
Soort: Cultureel, Traditioneel

Kwanzaa'Kwanzaa' is een feest in de Verenigde Staten dat het zwart zijn viert en is gebaseerd op de traditionele Afrikaanse cultuur. Het wordt gevierd door Amerikanen van Afrikaanse afkomst tussen 26 december en 1 januari en duurt een volle week.

Wereldwijd wordt 'Kwanzaa' door ruim 28 miljoen mensen gevierd.

'Kwanzaa' is geen religieus feest, maar een cultureel feest, gebaseerd op elementen uit oogstfeesten die zowel in Afrika als in de rest van de wereld worden gevierd. In de Verenigde Staten wordt Kwanzaa vaak gekoppeld aan Kerstmis of Chanoeka.
Meer >>Datum: zondag 31 december 2023
Land / gebied: Wereld

Ook wel Oudejaarsdag genoemd en Oud en Nieuw samen met de daarop volgende Nieuwjaarsdag.

De laatste dag van het jaar in alle landen die de westerse kalender hanteren. Oudejaarsavond (ook wel 'Silvester' of 'Silvesteravond') wordt jaarlijks gevierd op 31 december. Na middernacht, wanneer het nieuwe jaar is begonnen, wordt vuurwerk afgestoken.

Vuurwerk met Oud en Nieuw
Op en rondom Oudejaarsavond worden er diverse lekkernijen gegeten, waaronder: oliebollen, appelbeignets, appelflappen, knieperties, spekdikken en oudejaarskoekjes. 's Avonds wordt er champagne gedronken en naar de oudejaarsconference op televisie gekeken.
Meer >>


Datum: zondag 31 december 2023
Land / gebied: Nepal (Gurung)
Soort: Cultureel

Jaarlijks op de vijftiende dag van de Nepalese maand Poush (december/januari) wordt door het Gurung volk nieuwjaar (तमु ल्होसार = Tamu Losar) gevierd. Meestal op 30 december. De Gurung (ook wel Tamu genoemd) zijn een etnische bevolkingsgroep die in verschillende delen van Nepal wonen.
Meer >>


Datum: zondag 31 december 2023
Land / gebied: Oost-Timor
Soort: Nationale feestdag, Herdenking

National Heroes Day. Bij hen die hun leven hebben gegeven voor de onafhankelijkheid van Oost-Timor, wordt jaarlijks stilgestaan op de laatste dag van het jaar (31 december).
Meer >>


Datum: zondag 31 december 2023
Land / gebied: Azerbeidzjan
Soort: Cultureel, Nationale feestdag

Jaarlijks wordt op 31 december de 'Dag van Solidariteit van Azerbeidzjanen' (Dünya Azərbaycanlılarının Həmrəyliyi Günü) gevierd. Een nationale feestdag ter ere van de Azerbeidzjaanse cultuur wereldwijd (de Azerbeidzjaanse diaspora).

Er leven grote groepen Azerbeidzjanen buiten de Republiek Azerbeidzjan en Iraans Azerbeidzjan door wie bij deze dag wordt stilgestaan (o.a. in Rusland, Turkije, Georgië, Kazachstan, Kirgizië, Oekraïne, Duitsland, Nederland, Engeland en de Verenigde Staten).
Meer >>


31 december is de laatste dag van het jaar. Het wordt ook wel oudejaarsdag genoemd.


Vandaag geboren
  • 1985 Jan Versteegh
  • 1985 Jan Smit
  • 1972 Joe McIntyre
  • 1948 Donna Summer
  • 1943 John Denver
Komende feesten