Herdenking Bijlmervliegramp
Land / gebied: Nederland (Amsterdam)
Soort: Herdenking
Nederland Op zondagavond 4 oktober 1992, om 18:36 uur, boort een El Al Boeing 747 vrachtvliegtuig zich in de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. Met als gevolg 43 doden en een enorme ravage.

Deze ramp is voor veel (ex)-bewoners nog steeds geen geschiedenis, maar een blijvende pijn. Jaarlijks vindt op 4 oktober bij "de boom die alles zag" een herdenking van de slachtoffers plaats.

Herdenking
De overlevenden en nabestaanden van de ramp richtten snel na de ramp een herdenkingsplaats in rondom "de boom die alles zag" - een boom op de rampplek die de crash en de brand had overleefd. Rondom deze boom werden waxinelichtjes en foto's geplaatst. Al snel werd deze plek een belangrijke plaats voor mensen die hun verdriet wilden verwerken.

Herdenking BijlmervliegrampLater werd deze plaats wat geïnstitutionaliseerd: door de architect Herman Hertzberger werd er een soort galerij opgericht met teksten die betrekking hebben op de ramp en met mozaïektegels die bewoners, overlevenden, en hulpverleners zelf hebben gemaakt onder leiding van Akelei Hertzberger, de dochter van de architect. Door de gemeente Amsterdam werd later een nieuw monument opgericht. Dit leidde tot woede onder bewoners, omdat zij niet betrokken waren bij dit monument en zij zich er niet in herkenden.

Jaarlijks vindt bij "de boom die alles zag" een herdenking van de slachtoffers plaats. Tijdens deze herdenking vliegen er geen vliegtuigen over de Bijlmer, normaal een drukke aanvliegroute voor Schiphol.

Lijst van slachtoffers
Kinderen