Birmees Nieuwjaar
Land / gebied: Myanmar
Myanmar Het Birmees nieuwjaar begint jaarlijks op 17 april en wordt vooraf gegaan door een vierdaags festival. Het vierdaagse nieuwjaarsfestival in Birma is bekend onder de naam Thingyan (Waterfestival). Gedurende die vier dagen maken de mensen hun huizen schoon, bereiden ze traditionele gerechten en geven elkaar cadeautjes.

De opmerkelijkste activiteit tijdens dit vier dagen durende feest is water gooien; in feite houdt iedereen in Myanmar zich tijdens deze dagen bezig met het gooien van water, je kunt dus weinig andere dingen doen! Het belangrijkste is dat alles en iedereen nat gemaakt wordt. Water wordt beschouwd als een zuivering van de ziel en om schoon en zuiver het nieuw jaar in te gaan moet je nat gemaakt worden.

Ook zijn tijdens de festiviteiten de kloosters en pagodes feestelijk versierd.

De voorbereidingen voor het nieuwe jaar beginnen al enkele maanden eerder. Er zijn vele markten waar mensen spullen kunnen kopen en een van de bekendste attracties van het nieuwjaars-festival is een 'masker-feest' waarbij je verschillende, kleurrijke maskers op bijna elke straathoek van Birma tegenkomt.

Een feestdag in Myanmar.