Oktoberfest in München
Land / gebied: Duitsland (München)
Soort: Traditioneel, Oogstfeest (Festival)
Duitsland Oktoberfest (Oktoberfeest)De 189-ste editie van het Beierse 'Oktoberfest' vindt in 2024 in München plaats van zaterdag 21 september 12:00 uur t/m zondag 6 oktober 23:30 uur.

Het 'Oktoberfest' (Duits voor 'Oktoberfeest') is een jaarlijks volksfeest (bierfeest) in München (Beieren). Het begint op een zaterdag halverwege september en eindigt op de eerste zondag in oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld, dat jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht wordt. Het duurt meestal 16 dagen.

Het eerste 'Oktoberfest' werd gehouden in 1810 ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren.

Oktoberfest (Oktoberfeest)
Het 'Oktoberfest' wordt op de 'Theresienwiese' (Theresiaweide), een speciaal daarvoor bestaand terrein, gehouden. Het staat ook bekend als 'Wiesn' (Beiers voor de weide) en bevindt zich niet ver van het centrum van München. Aan de rand van de 'Wiesn' staat Frau Bavaria, een groot bronzen beeld van de godin van Beieren. Traditie speelt een belangrijke rol deze dagen. De Oberbürgermeister van München slaat onder veel belangstelling op zaterdag om 12:00 uur het eerste vat bier aan ("O'zapft is!") waarna het feest begint. Dit wordt jaarlijks live uitgezonden op de Duitse televisie (ARD).

Veel mensen dragen traditionele klederdracht (waaronder de bekende 'Lederhose' voor jongens en 'Dirndl' voor meisjes). Muziek komt enkel van live spelende blaaskapellen.

Het feest bestaat uit een kermis en veertien grote tenten. Dit zijn kolossale en mooi aangeklede tenten, waarvan de grootste plaats biedt aan zo'n 10.000 personen. Om de tent heen bevindt zich een zogenaamde 'Biergarten' (biertuin).

Er zijn zes verschillende biermerken die geschonken worden (Augustiner Bräu, Hacker-Pschorr, HofBräu München, Löwenbräu, Paulaner en Spaten). Het is wettelijk vastgelegd dat enkel bier gebrouwen in München mag worden geschonken. Traditiegetrouw wordt bier enkel per liter geserveerd in een zogenaamde Maß (een grote bierpul van een liter). Twee van de veertien tenten zijn wijntenten waar voornamelijk wijn geschonken wordt. In alle tenten wordt ook frisdrank of alcoholvrij bier geschonken.

De inwoners van Beieren zijn gezellige en gastvrije mensen en dat laten ze graag merken. Er wordt veel gegeten, veel gedronken en veel gelachen. Men zit aan lange tafels. Het is normaal dat onbekenden bij elkaar aan tafel aanschuiven als er nog plaats is. In geval van twijfel wordt er over het algemeen vriendelijk gevraagd of er nog plaats is voor de hoeveelheid mensen die aan willen schuiven. Wel is het zo dat sommige tafels gereserveerd zijn. Hieraan kan niet vrij aangeschoven worden (geen plaats aan tafel betekent dat men niet geserveerd wordt).

Het feest begint dagelijks om 11 uur 's ochtends (zaterdag 10 uur) en gaat door tot ongeveer half twaalf in de nacht.

De eerste zondag van het 'Oktoberfest' staat bol van tradities. Eerst wordt door de burgemeesters en wethouders van München de mis bijgewoond in één van de vele kerken die de stad rijk is. Dan wordt het veld verlegd naar de voorbereidingsplaatsen voor de zondagse parade. Deze parade - de Oktoberfest Trachten- und Schützenzug die op zondagochtend vanaf 10:00 uur plaatsvindt - kenmerkt zich door een zeer traditioneel gehalte: karren met paarden, marcherende blaaskapellen en loopgroepen trekken aan de toeschouwers voorbij. Er wordt meestal live verslag van gedaan op de Duitse televisie (ARD).

Vaak wordt het 'Oktoberfest' verlengt tot en met 3 oktober, de Dag van de Duitse Eenheid (de nationale feestdag van Duitsland).

Hopoogst- en bierfeest
In Zuid-Duitsland was van oudsher de hopoogst in augustus en september op veel plaatsen aanleiding voor een oogstfeest. De hopbellen, sinds de elfde eeuw een belangrijk bestanddeel van het bierbrouwen, werden op veel plaatsen in de kerk gewijd. Een aantal bierfeesten is uit het hierbij gevierde oogstdankfeest voortgekomen.

In België vinden om de drie jaar de vergelijkbare Internationale Hoppefeesten plaats. In Stuttgart begint een week later dan het 'Oktoberfest' het Cannstatter Volksfest (Stuttgart Bier Festival). Daarnaast worden over de hele wereld op het 'Oktoberfest' in München geïnspireerde bierfeesten gehouden. Ook in Nederland, vooral in Brabant en Limburg.

Andere dagen waarop bier centraal staat:
  • Internationale Dag van het Bier