Internationale Hoppefeesten
Land / gebied: België (Poperinge, West-Vlaanderen)
Soort: Folkloristisch (Ludiek feest)
België
Editie 2020 kent een aangepast en klein feestprogramma vanwege het coronavirus. Volgende editie in 2021. Zie: toerismepoperinge.be
In Poperinge (West-Vlaanderen) vinden om de drie jaar half september de driedaagse Internationale Hoppefeesten plaats, gebaseerd op een oud volksfeest, dat na de hopoogst gevierd werd. In de huidige vorm, met een wedstrijd hopbellen plukken, volksdansen, een optocht met praalwagens, verkiezing van een Hoppekoningin en een bierfeest, is het feest voor het eerst in 1956 georganiseerd.

De hopfeestdriedaagse komt op vrijdag op gang met een muzikaal openingsfeest in de feesttent op het Oudstrijdersplein. Diverse blaaskapellen zorgen voor de typische sfeer à la München. Lange rijen tafels en banken en ½ liter bierpotten versterken de Gemütlichkeit.

Internationale HoppefeestenOp zaterdag vormt de feesttent het decor voor de hopkoninginverkiezing: diverse jonge dames maken een aantal proeven door waarbij streekkennis, presentatie en uitstraling worden getest vooraleer een vakjury beslist wie Poperinges ambassadrice wordt voor de komende drie jaar. Op tal van officiële momenten vertegenwoordigt zij haar hoppestad. Muzikale intermezzi onderbreken de diverse proeven die professioneel aan elkaar worden gepraat.

Hoogtepunt wordt ongetwijfeld de zondag: hopzondag met de internationale hoppestoet.

Internationale hopestoet
Vijftig groepen, veertienhonderd figuranten en een tiental wagens door edele paarden getrokken vormen een kleurrijk hoogtepunt van de Internationale Hoppefeesten. Ontelbare vogeltjes, lieveheersbeestjes (piepauwtjes) en libellen helpen de boer om allerlei insecten uit het hopveld te houden. Honderden blije kinderen in sprankelende, zonnige pakjes - verkleed als vogeltjes, lieveheersbeestejs (piepauwtjes) en libellen - geven de hopstoet gestalte. In een onontwarbaar kluwen trekken zij wriemeldend door Poperinge.

Dit schouwspel mag als een unicum bestempeld worden in Vlaanderens stoetenwereldje want een stoet van dergelijke omvang opzetten rond een specifiek thema als de hop mag terecht een creatieve krachttoer genoemd worden. De stoet omvat duidelijk te onderscheiden delen:

• Internationale HoppefeestenDeel 1 brengt het scheppingsverhaal en de prille geschiedenis van de hop; Pepijn de Korte schenkt een hoptuin en Jan Zonder Vrees sticht de Hoporde.

• Deel 2 geeft de toeschouwer een overzicht van de aktiviteitencyclus: aanleg van een hopveld, winterse voorbereiding, de handpluk, drogen en leveren van de hop. Dit deel zet ook vriend en vijand van humulus lupulus op een rij: honderden kinderen uitgedost als nijdige spin, dartele vlinder, kronkelende rups, dreigende aardvlooi, gracieuze libelle zullen spontaan Uw applaus verdienen.

• Internationale HoppefeestenDeel 3 visualiseert hopoogst en -verwerking; de vreemde plukkers trekken onder muzikale begeleiding naar hun hopveld, de reuzenwagen met plukkoppel symboliseert dit epos, het hommelpapfeest sluit de plukepisode af, hop wordt gedroogd en in de brouwerij en levensmiddelenindustrie verwerkt. De diverse toepassingen worden op de nieuwe wagen "hopproducten" voorgesteld en het publiek krijgt met hop bereide hapjes aangeboden.

• Internationale HoppefeestenDe hop triomfeert in deel 4: diverse groepen in typische klederdracht met passende muzikale begeleiding stellen de hopcentra voor: Tsjechië, Vlaanderen, Elzas, Beieren, Amerika. De pas verkozen en gekroonde Poperingse hopkoningin en haar dansende hofhouding, de Hoppebellen, sluiten met elegantie de stoet.

• Het totale stoettraject bedraagt 3 540 m; deelnemers houden een ritme aan van 2 km per uur en zijn dus pakweg 2 uur onderweg en bieden een onafgebroken kijkstuk van 1 uur; zet alle deelnemende groepen na elkaar en de lengte bedraagt 1 800 m. Bovendien worden alle wagens door pure paardenkracht of mankracht getrokken.

Komende editie: 2021.

Andere dagen waarop bier centraal staat: