dinsdag 31 maart 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Schaapscheerdersfeest Loenen
Datum:
6 juni 2020
5 juni 2021

Schaapscheerdersfeest Loenen

Datum: zaterdag 6 juni 2020
Land / gebied: Nederland (Loenen)
Nederland Op zaterdag 6 juni 2020 wordt in Loenen op het terrein van café 'Den Eikenboom' het jaarlijkse Schaapscheerdersfeest gehouden. Op die dag zullen de schapen van de Loenermark op ambachtelijke wijze - met de schaar - van hun wollen winterjas worden ontdaan.

De schapen worden omstreeks 8:30 uur vanaf het wildrooster van de Loenermark naar het festivalterrein geleid. Op het terrein staan vele kramen waar hobbyisten hun waren verkopen. Verder zijn er diverse oude ambachten te zien en zijn er spinsters aanwezig die uitleg geven wat er met de wol van de schapen gedaan wordt. Bezoekers kunnen ter plaatse de vachten van de schapen kopen.

De Loenermark is een groot en aaneengesloten heuvelachtig natuurgebied met bossen en heidevelden. Het maakt onderdeel uit van de vrije wildbaan op de Veluwe. Op de Loenermark is al zeker al sinds de 10e eeuw bos aanwezig, dat vroeger gebruikt werd door de marke van Loenen. Vanuit de schaapskooi wordt de heide begraasd en open gehouden. Iedere morgen vertrekt de herder met de schapen omstreeks 9:00 uur vanaf de kooi naar de hei. Rond 16:00 uur zijn zij weer terug.

Een feestdag in Nederland.

Zie ook

Actueel

Komende feesten