dinsdag 21 mei 2024

Wereld Feesten Almanak


Vrijdag 1 november 2024

Datum: vrijdag 1 november 2024
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Soort: Lichtjesfeest
Religie: Hindoeïsme

DivaliNieuwe maan als overgang van het krisjna (afnemende) naar het sukla (wassende) gedeelte van de maand Kartika. Divali is een vrolijk Hindoefeest, het feest van de duizend lichtjes. Divali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Het lichtfeest. Na Divali gaan veel hindoes op bedevaart, bij voorkeur naar de heilige rivier de Ganges. Men neemt daar een religieus bad: een Ganga-nahan.
Meer >>
Lees ook:Datum: vrijdag 1 november 2024
Land / gebied: Wereld (Katholieken)
Soort: Heiligendag
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

Allerheiligen is een christelijke feestdag - jaarlijks op 1 november - waarop alle heiligen (ruim honderdduizend) van de rooms-katholieke kerk gezamenlijk worden vereerd en herdacht.

Een heilige is een titel die in het christendom wordt toegekend aan overleden personen die bijzonder rechtschapen en gelovig hebben geleefd.

Allerheiligen
Het feest wordt sinds de achtste eeuw gevierd. Op Allerzielen (2 november) worden alle gestorvenen herdacht. Allerheiligen en Allerzielen zijn de dagen waarop in de rooms-katholieke kerk de onderwerpen dood en leven na de dood aan de orde komen.
Meer >>


Datum: vrijdag 1 november 2024
Land / gebied: Wereld

Door veganisten wordt jaarlijks op 1 november de 'Wereld Veganisme Dag' (World Vegan Day) gevierd. De dag werd in 1994 opgericht door Louise Wallis ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de 'The Vegan Society UK'.
Meer >>


Datum: vrijdag 1 november 2024
Land / gebied: Wereld (Sikhs)
Religie: Sikhisme

Meer >>


Datum: vrijdag 1 november 2024
Land / gebied: Bulgarije
Soort: Nationale feestdag

Ден на народните будители. Jaarlijks op 1 november, een vrije dag voor alle onderwijsinstellingen.
Meer >>


Datum: vrijdag 1 november 2024
Land / gebied: Bhutan
Soort: Nationale feestdag, Constitutioneel

Coronation Day of His Majesty the King. Op 14 december 2006 volgde de huidige koning van Bhutan (Jigme Khesar Namgyel Wangchuk) zijn vader op als koning van het land. De kroning heeft plaatsgevonden op 6 november 2008. Jaarlijks op 1 november wordt dit gevierd.
Meer >>


Datum: vrijdag 1 november 2024
Land / gebied: Antigua en Barbuda

Antigua en Barbuda zijn lid van het Brits Gemenebest en werden onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk op 1 november 1981.
Meer >>


Datum: vrijdag 1 november 2024
Land / gebied: Amerikaanse Maagdeneilanden
Soort: Nationale feestdag

Ook bekend als 'Liberty Day'. Jaarlijks op 1 november een nationale feestdag op de Amerikaanse Maagdeneilanden (US Virgin Islands).
Meer >>


1 november is de 305de dag van het jaar (de 306de dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 60 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1979 Jan Jaap van der Wal
  • 1975 Erben Wennemars
  • 1972 Jenny McCarthy
  • 1967 Henk Angenent
  • 1966 Fabrizio Bontempi
Komende feesten