maandag 17 juni 2024

Wereld Feesten Almanak


Zaterdag 1 februari 2025

Datum: zaterdag 1 februari 2025
Land / gebied: Bulgarije
Soort: Herdenking

Jaarlijks worden op 1 februari de slachtoffers van het communistische regime in Bulgarije herdacht en geëerd.

Op 1 februari 1945 werden in Sofia door Bulgaarse communisten 150 mensen uit de politieke, intellectuele en militaire elite van Bulgarije geëxecuteerd.
Meer >>Datum: zaterdag 1 februari 2025
Land / gebied: Wereld

Sinds 2013 wordt ieder jaar op 1 februari de 'Wereld Hidjab Dag' (World Hijab Day) gehouden. Ter bevordering van religieuze tolerantie, solidariteit en begrip. Een "hidjab" (ook: "hijab") is een hoofdbekleding die vaak door moslimvrouwen wordt gedragen.
Meer >>


Datum: zaterdag 1 februari 2025
Land / gebied: Peru
Soort: Cultureel

Op de eerste zaterdag in februari vieren de Peruanen de 'Dag van de Pisco Sour' (Día del Pisco Sour), het nationale drankje van het land. Op deze dag staat een van de meest populaire alcoholische cocktails uit Zuid-Amerika centraal. Officieel ingesteld door de regering van Peru in 2004.
Meer >>


Datum: zaterdag 1 februari 2025
Land / gebied: Verenigde Staten

Sinds 1942 wordt er jaarlijks op 1 februari op 'National Freedom Day' (Dag van de Vrijheid) stilgestaan bij de vrijheden van iedereen ongeacht afkomst of huidskleur. In veel steden worden festivals georganiseerd en in Philadelphia wordt bij de 'Liberty Bell' een krans gelegd.

Ter herinnering van het ondertekenen van de resolutie, die later het dertiende amendement van de grondwet van de Verenigde Staten zou worden. Op 1 februari 1865 werd met het ondertekenen van de resolutie de slavernij officieel afgeschaft in de Verenigde Staten.
Meer >>


Datum: zaterdag 1 februari 2025
Land / gebied: Mauritius
Soort: Nationale feestdag

Afschaffing slavernijCommemoration of the Abolition of Slavery. Jaarlijks op 1 februari een nationale feestdag op Mauritius. Na het invoeren van de Engelse 'Slavery Abolition Act' werd vanaf 1833 geleidelijk de slavernij in het gehele Britse Rijk afgeschaft. In Mauritius gebeurde dit op 1 februari 1835 en werden ca. 20.000 slaven bevrijd.

Officiële plechtigheden vinden op deze dag plaats op het schiereiland (en berg) Le Morne Brabant in de uiterste zuidwestelijke punt van het eiland.
Meer >>


Datum: zaterdag 1 februari 2025
Land / gebied: Rwanda
Soort: Nationale feestdag, Herdenking

National Heroes' Day. Op 1 februari wordt er in Rwanda stilgestaan bij de nationale helden van het land. In de hoofdstad Kigali vindt er een ceremoniële kranslegging plaats die wordt bijgewoond door de president en overheidsfunctionarissen.
Meer >>


Datum: zaterdag 1 februari 2025
Land / gebied: Maleisië (Kuala Lumpur, Labuan, Putrajaya)
Soort: Regionale feestdag

Jaarlijks op 1 februari een officiële feestdag (vrije dag) voor de federale territoria Kuala Lumpur, Labuan en Putrajaya. Elk jaar heeft de 'Federale Gebiedsdag' (Hari Wilayah Persekutuan / Federal Territory Day) een eigen thema en worden er onderscheidingen uitgereikt.
Meer >>


Datum: zaterdag 1 februari 2025
Land / gebied: Nicaragua

Air Force Day. Iedere eerste februari ter ere van de luchtmacht van Nicaragua.
Meer >>


1 februari is de 32ste dag van het jaar. Hierna volgen nog 333 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1994 Harry Styles
  • 1977 Sonja Silva
  • 1974 Fabienne de Vries
  • 1968 Lisa Marie Presley
  • 1965 Brandon Lee
Komende feesten