maandag 27 mei 2024

Wereld Feesten Almanak


Maandag 27 mei 2024

Datum: maandag 27 mei 2024
Land / gebied: Verenigde Staten
Soort: Nationale feestdag, Herdenking

'Memorial Day' is een Amerikaanse feest- en gedenkdag, gehouden op de laatste maandag in mei, waarop Amerikaanse militairen die tijdens hun dienstperiode de dood vonden, worden herdacht.

In Nederland vindt in Margraten op de voorgaande zondag de herdenking plaats van de Amerikaanse soldaten die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Meer >>Datum: maandag 27 mei 2024
Land / gebied: Verenigd Koninkrijk
Soort: Nationale feestdag

Summer Half-Term Monday. Iedere laatste maandag in mei. Ingesteld in 1971 ter vervanging van Pinkstermaandag. De meeste scholen hebben een week vakantie. Deze 'bank holiday' heeft geen officiële naam en wordt soms gewoon 'Last Monday in May' genoemd.

Een vrije dag in Gibraltar, de Kanaaleilanden Alderney, Guernsey, Jersey (Spring Holiday), het eiland Man (Late May Bank Holiday) en het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland).
Meer >>


Datum: maandag 27 mei 2024
Land / gebied: Australië (Australisch Hoofdstedelijk Territorium)

Sinds 2018 is 'Reconciliation Day' (Verzoeningsdag) een officiële feestdag in het Australisch Hoofdstedelijk Territorium ter ere van de cultuur van de Australische Aboriginals en ter bevordering van culturele uitwisseling en wederzijds begrip. 'Reconciliation Day' markeert het begin van de 'National Reconciliation Week'.
Meer >>


Datum: maandag 27 mei 2024
Land / gebied: Nigeria

In Nigeria wordt de 'Internationale Dag van het Kind' (International Children's Day) jaarlijks op 27 mei gevierd. De scholen zijn gesloten en alle kinderen van het basis- en voortgezet onderwijs hebben een dag vrij. Overal in het land worden activiteiten voor kinderen georganiseerd.
Meer >>


Datum: maandag 27 mei 2024
Land / gebied: Guadeloupe
Soort: Nationale feestdag

Op 27 mei 1848 werd in dit Franse departement de slavernij definitief afgeschaft.
Meer >>


Datum: maandag 27 mei 2024
Land / gebied: Bolivia

Sinds 1927 wordt jaarlijks op 27 mei 'Moederdag' (Día de la Madre) in Bolivia gevierd. Datum ter ere van de vrouwen die tijdens de Slag bij La Coronilla op 27 mei 1812 hun leven hebben geofferd in de strijd voor de onafhankelijkheid.
Meer >>


Datum: maandag 27 mei 2024
Land / gebied: Belize
Soort: Nationale feestdag

Ook: Sovereign's Day. 24 mei is in Belize 'Commonwealth Day' en is op de maandag op, voor óf na die datum een officiële vrije dag (de zgn "Day off for Commonwealth Day") voor de inwoners van het Midden-Amerikaanse land.
Meer >>


Datum: maandag 27 mei 2024
Land / gebied: Turks- en Caicoseilanden
Soort: Nationale feestdag

Op de laatste maandag van mei is de 'Dag van de Nationale Helden' (National Heroes Day) een officiële feestdag op de Turks- en Caicoseilanden. Inwoners hebben een vrije dag ter ere van de eerste (en tot nu toe enige) nationale held van het land: J.A.G.S. McCartney.
Meer >>


27 mei is de 147ste dag van het jaar (de 148ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 218 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1987 Martina Sáblíková
  • 1982 Kevin De Weert
  • 1977 Sander Foppele
  • 1975 Jamie Oliver
  • 1971 Lisa Lopes
Komende feesten