zondag 21 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Vrijdag 3 mei 2024

Datum: vrijdag 3 mei 2024
Land / gebied: Oost-Europa
Religie: Christendom (Orthodox Christendom)

De kruisiging van Jezus wordt herdacht. Bij de viering van Goede Vrijdag in de Orthodoxe Kerk staat de dienst die uit twaalf evangelielezingen bestaat (de zgn. "Twaalf Evangeliën Dienst") centraal. Aan het eind wordt er een kruis naar het midden van de kerk gedragen en daar neergezet en vereerd. Goede Vrijdag is binnen de orthodoxe kerken een zeer strenge vastendag.
Meer >>Datum: vrijdag 3 mei 2024
Land / gebied: Wereld (Katholieken)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

'Fiesta de las Cruces' (Feest van de Kruisen) of 'Cruz de Mayo' (Mei Kruis) is een christelijke feestdag die jaarlijks op 3 mei wordt gevierd in Spanje en grote delen van Latijns-Amerika.

Feest van de Heilige Kruisvinding (Invención de la Santa Cruz). Ter herinnering aan de dag waarop Sint Helena het originele kruis, waaraan Jezus Christus zou zijn gestorven, in Palestina heeft gevonden.
Meer >>


Datum: vrijdag 3 mei 2024
Land / gebied: Internationaal
Soort: Ecologisch

Sun Day. De waarde van de zon in het algemeen en als duurzame energiebron in het bijzonder, staan ieder jaar op 3 mei in het middelpunt van de belangstelling, want dan is het 'Internationale Dag van de Zon' (ook: Werelddag van de Zon). De 'Dag van de Zon' is het minder bekende broertje van de Dag van de Aarde die elk jaar op 22 april over de hele wereld gevierd wordt.
Meer >>


Datum: vrijdag 3 mei 2024
Land / gebied: Wereld
Religie: Christendom (Koptisch Orthodoxe Kerk)

Wordt in Ethiopië 'Siklet' (Kruisiging) en in Eritrea 'Arbi Siklet' (Vrijdag Kruisiging) genoemd. Officiële vrije dag in beide landen, waarop de voorbereidingen voor Pasen beginnen.
Meer >>


Datum: vrijdag 3 mei 2024

Jaarlijks op de eerste vrijdag van mei is het de 'Internationale Dag van de Sauvignon Blanc' (International Sauvignon Blanc Day).
Meer >>


Datum: vrijdag 3 mei 2024
Land / gebied: Polen
Soort: Nationale feestdag, Constitutioneel

Święto Konstytucji 3 Maja (Dag van de Grondwet 3 Mei) / Święto Narodowe Trzeciego Maja (Nationale Feestdag van de Derde Mei). De grondwet van 3 mei 1791 staat bekend als de eerste moderne grondwet ter wereld (eerder dan de Franse of Amerikaanse grondwet).

Het is het hoogtepunt van de regeerperiode van de Poolse koning Stanislaw II Augustus Poniatowski (1732-1798), een verlicht vorst, die geïnspireerd is door o.a. Franse verlichtingsdenkers.
Meer >>


Datum: vrijdag 3 mei 2024
Land / gebied: Verenigde Naties (UNESCO)

Werelddag van de PersvrijheidJaarlijks op 3 mei is de 'Werelddag van de Persvrijheid' (World Press Freedom Day). Een dag - ingesteld door de Verenigde Naties en UNESCO - om vermoorde journalisten te betreuren en solidariteit uit te spreken met journalisten die in de gevangenis verkommeren of op alle mogelijke manieren belemmerd worden in de uitvoering van hun werk.
Meer >>


Datum: vrijdag 3 mei 2024
Land / gebied: Japan
Soort: Constitutioneel

Wel een nationale feestdag maar geen speciale festiviteiten of activiteiten.
Meer >>


3 mei is de 123ste dag van het jaar (de 124ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 242 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1995 Anwar El Ghazi
  • 1973 Michael Reiziger
  • 1962 Maarten van Roozendaal
  • 1961 Steve McClaren
  • 1958 Hansje Bunschoten
Komende feesten