zaterdag 20 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Donderdag 6 februari 2025

Datum: donderdag 6 februari 2025
Land / gebied: Lapland

Sinds 1993 wordt jaarlijks op 6 februari de 'Nationale Dag van de Sami' (Sami National Day / Sámi Álbmotbeaivi) gevierd.

De Sami (of Samen) zijn een van oorsprong nomadisch volk dat het Noord-Europese Lapland bewoont. Ze zijn ook bekend onder de naam Lappen, wat ze zelf als een belediging beschouwen. Datum ter herinnering aan het eerste congres van de Sami op 6 februari 1917 in Trondheim (Noorwegen).
Meer >>Datum: donderdag 6 februari 2025
Land / gebied: Verenigde Naties

De Verenigde Naties hebben 6 februari uitgeroepen tot 'Internationale Dag Zero Tolerance tegen Vrouwelijke Genitale Verminking' (International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation). Het doel van deze 'Zero Tolerance Dag' is bij te dragen aan de uitbanning van vrouwenbesnijdenis in elke vorm en in alle landen waar het voorkomt.
Meer >>


Datum: donderdag 6 februari 2025
Land / gebied: Nieuw-Zeeland
Soort: Nationale feestdag

Nationale feestdag. Viering van de oprichting van Nieuw-Zeeland. De dag viert het Verdrag van Waitangi, het document dat op 6 februari 1840 werd ondertekend waardoor de staat Nieuw-Zeeland een feit werd.
Meer >>


Datum: donderdag 6 februari 2025
Land / gebied: Wereld (Katholieken)
Soort: Heiligendag
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

Maagd en martelares. Legendarische heilige, die te Caesarea in Cappadocië onder Diocletianus de marteldood zou zijn gestorven in 311. De legende vertelt dat Dorothea op weg naar het schavot de naam van Jezus riep.

Een jongeling, genaamd Theophilus, spotte en zei tot haar dat hij zich zou bekeren als hij bloemen en vruchten uit de tuin van haar bruidegom zou ontvangen. Daarop verscheen er een engel en bracht een korf vol bloemen en vruchten naar de jongeling. Daarop knielde hij neer en bekeerde zich tot het christendom. Diocletianus werd daar zo kwaad om, dat hij Theophilus samen met Dorothea liet onthoofden.
Meer >>


Datum: donderdag 6 februari 2025
Land / gebied: China

Op de 9de dag van het Lentefestival (meestal in februari). Chinezen geloven dat de Jade Keizer de heerser is over alle goden in de hemel. In het taoïsme heet hij 'de Hemelse Verhevene van het Eerste Begin', in het confucianisme de 'Opperkeizer van de Uitgestrekte Hemelen' en in de volksgodsdienst de 'Hemelgod'.

De Jade Keizer krijgt op zijn verjaardag veel offergaven. Het ritueel begint bij dageraad en is pas om vier uur de volgende morgen voltooid. De hele familie is erbij aanwezig.
Meer >>


Datum: donderdag 6 februari 2025
Land / gebied: Verenigde Staten (Californie)

In de staat Californië is het jaarlijks op 6 februari 'Ronald Reagan Day'. Officieel ingesteld in 2010 door gouverneur Arnold Schwarzenegger ter ere van de 40ste president van de Verenigde Staten, die van 1967 tot 1975 ook gouverneur van Californië was.
Meer >>


6 februari is de 37ste dag van het jaar. Hierna volgen nog 328 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1982 Lieke van Lexmond
  • 1966 Rick Astley
  • 1962 Axl Rose
  • 1950 Natalie Cole
  • 1945 Bob Marley
Komende feesten