zondag 26 mei 2024

Wereld Feesten Almanak


Feestdagen Armenië 2025
woensdag 1 januari 2025
maandag 6 januari 2025
'Surb Tsnund' (letterlijk: heilige geboorte) is in de Armeens Apostolische Kerk het feest van de geboorte en doop van Jezus Christus en wordt jaarlijks op 6 januari gevierd. Voorafgaand wordt er zeven dagen gevast. Klokslag twaalf uur 's nachts begint de viering met een feestelijke liturgie waarin de geboorte van de Heer wordt verkondigd. Traditioneel worden na afloop door kerkgangers brandende kaarsen en olielampen uit de kerk mee naar huis genomen. Op 6 januari 's morgens vindt nog een dienst plaats waarin een kruis in wijwater wordt gedompeld. Dit ritueel herinnert aan de doop van Jezus. Door parochianen wordt gebeden en het kruis gekust. Men neemt gezegend wijwater mee naar huis.
dinsdag 7 januari 2025
Herdenking van de doden. Op 7 januari worden door de Armeens Apostolische Kerk op de dag na Armeens Kerstmis alle overledenen herdacht. In de kerk wordt een herdenking gehouden ter nagedachtenis aan hen die zijn heengegaan. Na de dienst bezoekt men de graven van familieleden en vrienden.
dinsdag 28 januari 2025
In Armenië wordt jaarlijks op 28 januari met de 'Dag van het Leger' (Բանակի օր) de oprichting van het Armeense leger gevierd. Militairen krijgen op deze dag onderscheidingen. Er vinden ceremonies plaats en er wordt een militair defilé gehouden. Op de vooravond is er een concert in de Nationale Opera in de hoofdstad Jerevan.
donderdag 13 februari 2025
'Trndez' is een traditioneel zuiveringsfeest van de Armeens Apostolische Kerk en wordt jaarlijks op 13 februari gevierd (veertig dagen na Armeens Kerstmis). Het is van heidense oorsprong en vindt plaats op de vooravond van Maria Lichtmis (Tiarn'ndaraj / Candlemas).
donderdag 20 februari 2025
Vartan (ook: Vardan) is een vijfde-eeuwse heilige van de Armeens Apostolische Kerk. Zijn naamdag valt altijd op de donderdag acht weken voor Pasen, meestal in februari (soms maart). Op deze dag worden de Armeense helden geëerd en staat de nationale eenheid van het land centraal.
zaterdag 8 maart 2025
zondag 20 april 2025
Voor alle christelijke kerken is Pasen de belangrijkste christelijke feestdag, die de herrijzenis van Jezus Christus viert. Binnen de Armeens Apostolische Kerk wordt Pasen officieel Harut'yan Ton (Feest der Opstanding) genoemd, maar is het vooral bekend als Zatik, wat "lieveheersbeestje" betekent.
donderdag 24 april 2025
De Armeense Genocide (soms aangeduid als Armeense kwestie) is de naam voor de moorden op honderdduizenden tot meer dan een miljoen Armeniërs, die gepleegd werden in het Ottomaanse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken. Op 24 april 1915 werden honderden tot enkele duizenden leden van de Armeense elite zonder enkele vorm van proces vermoord in Constantinopel (Istanboel). Deze dag wordt nog altijd herdacht door de Armeniërs als het begin van de volkerenmoord. In de Armeense hoofdstad Erevan is een speciaal monument hiervoor opgericht. Ook in andere landen waar Armeniërs wonen worden herdenkingen georganiseerd.
donderdag 1 mei 2025
vrijdag 9 mei 2025
woensdag 28 mei 2025
Dag van de Eerste Republiek 1918. Jaarlijks op 28 mei ter herinnering aan de stichting van de Republiek Armenië op 28 mei 1918.
zondag 8 en maandag 9 juni 2025
zaterdag 5 juli 2025
Constitution Day. Officiële feestdag (vrije dag). Op 5 juli 1995 werd een referendum gehouden in Armenië en werd er door 70,3% van de bevolking ingestemd met de nieuwe grondwet.
zondag 3 augustus 2025
Dag van het Water. Vardavar (ook: Vartavar) is een Armeens festival waarbij men elkaar met water nat gooit. Jaarlijks 98 dagen (14 weken) na Paaszondag.
zaterdag 16 augustus 2025
Tenhemelopneming H. Moeder Gods wordt door de Armeens apostolische orthodoxe kerk al eeuwen uitgebreid gevierd op 16 augustus.
zondag 21 september 2025
Armenië viert haar onafhankelijkheid jaarlijks op 21 september. Door het Armeense parlement werd op 21 september 1991 een referendum gehouden, waarbij het volk kon kiezen voor afscheiding van de Sovjet-Unie. Bijna 95% van de bevolking zei 'ja'. Twee dagen later riep het parlement Armenië uit als onafhankelijke staat.
woensdag 31 december 2025


Verder lezen
Feestdagen Armenië in: 2024 | 2025 | 2026
Gerelateerde landen: Azerbeidzjan, Georgië, Iran, Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan, Tadzjikistan, Turkije, Turkmenistan
Zie ook: Feestdagen Orthodox Christendom

Zie landenkompas.nl voor meer informatie over het land Armenië.

Actueel

Komende feesten