maandag 17 juni 2024

Wereld Feesten Almanak


Woensdag 1 januari 2025

Datum: donderdag 26 december 2024 t/m donderdag 2 januari 2025
Land / gebied: Wereld (Joden)
Soort: Lichtjesfeest
Religie: Jodendom

25 Kislev - 2 Tevet. Chanoeka is een joods feest, ook bekend als het lichtfeest of toewijdingsfeest. De eerste dag van dit feest, erev chanoeka, begint na de zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand Kislev.
Meer >>Datum: woensdag 1 januari 2025
Land / gebied: Wereld

Gelukkig Nieuwjaar
Happy New Year
Feliz Año Nuevo
Bonne Année
Bonan Novjaron
Felice Anno Nuovo
Shana Tova
Godt Nytår
Ein glückliches neues Jahr
Een nieuw jaar, een nieuw begin. De eerste dag van het jaar in landen die de westerse kalender gebruiken. Voor veel mensen is dit een vrije dag. In sommige landen hebben mensen ook de volgende dag (2 januari) een extra dag vrij.

Nieuwjaarsdag is de dag waarop het begin van het nieuwe jaar wordt gevierd. In de westerse wereld is dit op 1 januari. Bij deze viering zijn wederzijdse gelukwensen en goede voornemens gebruikelijk.
Meer >>


Datum: woensdag 1 januari 2025
Land / gebied: Wereld (Katholieken)
Soort: Kerkelijk (Heiligendag)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

Op deze dag viert de Rooms-Katholieke Kerk dat Maria, uit wie Jezus werd geboren, waarachtig moeder van God is (Theotokos).

Het feest van de Heilige Maria, Moeder van God ("Sanctae Dei Genetricis Mariae" in het Latijn) is een hoogfeest binnen de Rooms-Katholieke Kerk dat valt op 1 januari, de octaafdag van Kerstmis. Het is een van de verplichte feestdagen.
Meer >>


Datum: woensdag 1 januari 2025
Land / gebied: Wereld
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

Sinds 1967 wordt in de Katholieke Kerken op 1 januari 'Wereld Vrede Dag' / 'Dag van de Vrede' gevierd.
Meer >>


Datum: woensdag 1 januari 2025
Land / gebied: Wereld (Sjiieten)
Religie: Islam (Sjiisme)

1 Rajab. Imam Mohammed zoon van Ali Al Baqir werd geboren op 01-07-57 van de islamitische jaartelling dat gelijk staat aan 11-05-677 van de westerse kalender.
Meer >>


Datum: woensdag 1 januari 2025
Land / gebied: Haïti
Soort: Nationale feestdag

Nationale Dag. Op 1 januari wordt in Haïti 'Onafhankelijkheidsdag' gevierd en markeert het onafhankelijk worden van Frankrijk in 1804 na de Haïtiaanse Revolutie (de enige succesvolle slavenopstand in de geschiedenis). Haïti was het eerste onafhankelijke land in Latijns-Amerika en het eerste postkoloniale zwarte land ter wereld.
Meer >>


Datum: woensdag 1 januari 2025
Land / gebied: Cuba
Soort: Nationale feestdag

In Cuba wordt 'Bevrijdingsdag' (Día de la Liberación, ook bekend als 'Triunfo de la Revolución Cubana') ieder jaar op Nieuwjaarsdag (1 januari) gevierd. Deze nationale feestdag markeert de overwinning van de Cubaanse Revolutie onder leiding van Fidel Castro.
Meer >>


Datum: woensdag 1 januari 2025
Land / gebied: Slowakije
Soort: Nationale feestdag

Op 1 januari wordt in Slowakije niet alleen Nieuwjaarsdag (Nový rok) gevierd, maar ook de 'Dag van het Vestigen van de Slowaakse Republiek' (Deň vzniku Slovenskej republiky).
Meer >>


Datum: woensdag 1 januari 2025
Land / gebied: Kameroen
Soort: Nationale feestdag

Jour de l'An (Nieuwjaarsdag). Op 1 januari 1960 werd Kameroen volledig onafhankelijk van Frankrijk. In 1959 werd Kameroen onder de naam 'République du Cameroun' een autonome republiek binnen de Franse Gemeenschap. Een jaar later werd het land onafhankelijk met Ahmadou Ahidjo als president.
Meer >>


Datum: woensdag 1 januari 2025
Land / gebied: Taiwan
Soort: Nationale feestdag

Nationale Dag. Op 1 januari wordt in Taiwan de 'Nationale Dag van de Republiek China' gevierd. Deze dag herinnert aan de opstanden die leidden tot de omverwerping van de Qing-dynastie en het oprichten van de Republiek China (ROC) op 1 januari 1912.
Meer >>


Datum: woensdag 1 januari 2025
Land / gebied: Irak
Soort: Nationale feestdag

Sovereignty Day. Jaarlijks een nationale feestdag in Irak op 1 januari. Niet te verwarren met de Nationale Dag op 3 oktober.

Na het einde van de Irakoorlog - die in 2003 was begonnen met een invasie van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk - verliep op 31 december 2008 het mandaat van de internationale troepenmacht. Alhoewel het tot 31 december 2011 duurde voordat de laatste Amerikaanse troepen zich volledig hadden teruggetrokken, was Irak vanaf 1 januari 2009 officieel weer baas in eigen land.
Meer >>


Datum: woensdag 1 januari 2025
Land / gebied: Soedan
Soort: Nationale feestdag

Glorious Independence Day. De 'Onafhankelijkheidsdag' - jaarlijks op 1 januari - is de nationale dag van Soedan en een van de belangrijkste feestdagen van het land. Op 1 januari 1956 werd Soedan onafhankelijk van Groot-Brittannië en Egypte.
Meer >>


Datum: donderdag 26 december 2024 t/m woensdag 1 januari 2025
Land / gebied: Verenigde Staten (Afro-Amerikanen)
Soort: Cultureel, Traditioneel

Kwanzaa'Kwanzaa' is een feest in de Verenigde Staten dat het zwart zijn viert en is gebaseerd op de traditionele Afrikaanse cultuur. Het wordt gevierd door Amerikanen van Afrikaanse afkomst tussen 26 december en 1 januari en duurt een volle week.

Wereldwijd wordt 'Kwanzaa' door ruim 28 miljoen mensen gevierd.

'Kwanzaa' is geen religieus feest, maar een cultureel feest, gebaseerd op elementen uit oogstfeesten die zowel in Afrika als in de rest van de wereld worden gevierd. In de Verenigde Staten wordt Kwanzaa vaak gekoppeld aan Kerstmis of Chanoeka.
Meer >>


1 januari is de eerste dag van het jaar. Hierna volgen tot het einde van het jaar in een normaal jaar nog 364 dagen en in een schrikkeljaar 365 dagen. In de westerse wereld wordt 1 januari nieuwjaarsdag genoemd.


Vandaag geboren
  • 1972 Tom Barman
  • 1959 Dries Roelvink
  • 1953 Alpha Blondy
  • 1944 Jan De Wilde
  • 1933 Joe Orton
Komende feesten