vrijdag 12 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Woensdag 24 april 2024

Datum: dinsdag 23 t/m dinsdag 30 april 2024
Land / gebied: Wereld (Joden)
Religie: Jodendom

15-22 Nisan. Joods Paasfeest of Feest van de ongezuurde broden. Pesach (Joods Pasen) is een eeuwenoud feest dat zijn oorsprong vindt in de geschiedenis van het volk Israël, waarbij de uittocht van het joodse volk uit Egypte wordt herdacht.
Meer >>Datum: woensdag 24 april 2024
Land / gebied: Wereld
Religie: Boeddhisme

In landen die het Theravada boeddhisme volgen begint het boeddhistische nieuwjaar op de eerste dag van de volle maan in april.
Meer >>


Datum: woensdag 24 april 2024
Land / gebied: Internationaal

Sinds 1996 wordt op de laatste woensdag van april de 'Internationale Dag tegen Lawaai' (International Noise Awareness Day) gehouden. Deze dag heeft tot doel het bewustzijn te vergoten over de impact van geluid op de gezondheid en het welzijn van mensen.
Meer >>


Datum: woensdag 24 april 2024
Land / gebied: Wereld

'Wereldproefdierendag' (World Day for Laboratory Animals) is een dag die jaarlijks op 24 april wordt gehouden als protest tegen het gebruik van proefdieren.
Meer >>


Datum: woensdag 24 april 2024
Land / gebied: Armenië
Soort: Herdenking

De Armeense Genocide (soms aangeduid als Armeense kwestie) is de naam voor de moorden op honderdduizenden tot meer dan een miljoen Armeniërs, die gepleegd werden in het Ottomaanse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken.

Op 24 april 1915 werden honderden tot enkele duizenden leden van de Armeense elite zonder enkele vorm van proces vermoord in Constantinopel (Istanboel). Deze dag wordt nog altijd herdacht door de Armeniërs als het begin van de volkerenmoord. In de Armeense hoofdstad Erevan is een speciaal monument hiervoor opgericht. Ook in andere landen waar Armeniërs wonen worden herdenkingen georganiseerd.
Meer >>


Datum: woensdag 24 april 2024
Land / gebied: Nepal
Soort: Nationale feestdag

Dag van de Democratie (Loktantra Diwas).
Meer >>


Datum: woensdag 24 april 2024
Land / gebied: Niger
Soort: Nationale feestdag

Nationale feestdag in Niger ter herinnering aan het einde van de Eerste Toearegopstand. Op deze dag zijn alle bedrijven en overheids- en onderwijsinstellingen gesloten. Fête Nationale de la Concorde / Journée Nationale de la Concorde.
Meer >>


24 april is de 114de dag van het jaar (de 115de dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 251 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1987 Jan Vertonghen
  • 1982 Kelly Clarkson
  • 1969 Ruud de Wild
  • 1955 John de Mol
  • 1955 Jaap Jongbloed
Komende feesten