woensdag 24 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Dinsdag 5 december 2023
Adventstijd (3 t/m 24 december).


Datum: dinsdag 5 december 2023
Land / gebied: Nederland
Soort: Folkloristisch, Traditioneel

PakjesavondOp 5 december 2024 is het in Nederland Sinterklaasavond (Pakjesavond). Men viert dan de 'verjaardag' van Sinterklaas en geeft elkaar uit naam van de Goedheiligman cadeautjes. Sinterklaas is het jaarlijkse volksfeest (kinderfeest) dat op 5 december in Nederland en op 6 december in België wordt gevierd.

De moderne vorm van het sinterklaasfeest komt waarschijnlijk voort uit het prentenboekje 'Sint Nikolaas en zijn Knecht' (1850) van de onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863). Het personage van Sinterklaas is een statige oude man met witte baard en haren, rode mijter en mantel. Hij rijdt op een witte schimmel, en heeft een of meer helpers (Pieten).
Meer >>
Lees ook:Datum: dinsdag 5 december 2023
Land / gebied: Verenigde Naties

Door de Verenigde Naties is 5 december uitgeroepen tot de 'Internationale Vrijwilligersdag' (International Volunteer Day). Een door de vrijwilligersorganisaties van de Verenigde Naties ingestelde dag om wereldwijd het vrijwilligerswerk respect te tonen en te promoten. Sinds 1986.
Meer >>


Datum: dinsdag 5 december 2023
Land / gebied: Verenigde Naties

Door de Verenigde Naties is 5 december uitgeroepen als de 'Wereld Bodem Dag' (World Soil Day).
Meer >>


Datum: dinsdag 5 december 2023
Land / gebied: Zwitserland (Küssnacht)
Soort: Traditioneel (Processie)

Klausjagen'Klausjagen' is een traditioneel Zwitsers festival dat jaarlijks op 5 december (de vooravond van Sint Nicolaas) in Küssnacht in het kanton Schwyz wordt gehouden. Het festival bestaat uit een processie met ruim 1500 deelnemers en duurt tot diep in de nacht.

Kenmerkend zijn de enorme hoge papieren hoeden (zgn. 'Iffelen') die lijken op een kruising van een mijter en glas in lood. De binnenkant van de hoeden wordt verlicht door kaarsen. Het festival wordt jaarlijks door tienduizenden mensen bezocht.
Meer >>


Datum: dinsdag 5 december 2023
Land / gebied: Thailand
Soort: Nationale feestdag

Tegenwoordig is de geboortedag van koning Bhumibol (5 december 1927 - 13 oktober 2016) de 'Nationale Dag / Vaderdag' van Thailand. Voorheen was 5 december 'Koningsdag'.
Meer >>


Datum: dinsdag 5 december 2023
Land / gebied: Haïti, Dominicaanse Republiek

Descubrimiento de la Hispaniola / Discovery Day. Het eiland Hispaniola werd ontdekt door Christoffel Columbus op 5 december 1492 tijdens zijn eerste reis naar Amerika. Hij was er per ongeluk terechtgekomen omdat hij dacht dat hij India had bereikt.

Ontdekking van Hispaniola
Hispaniola is een eiland in de Caribische Zee. Op het westelijke deel van Hispaniola bevindt zich Haïti, in het midden en op het oostelijke deel ligt de Dominicaanse Republiek. In beide landen wordt op 5 december stilgestaan bij de aankomst van Christoffel Columbus (Don Cristóbal Colón). Hispaniola is na Cuba het grootste eiland van de Antillen.
Meer >>


Datum: dinsdag 5 december 2023
Land / gebied: India (Jammu en Kasjmir)
Soort: Regionale feestdag

Regionale feestdag (vrije dag) in de noordelijkste Indiase deelstaat Jammu en Kasjmir ter ere van de geboortedag van Sheikh Mohammed Abdullah (5 december 1905 - 8 september 1982).
Meer >>


5 december is de 339ste dag van het jaar (de 340ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 26 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1983 Igor De Camargo
  • 1977 Peter van der Vlag
  • 1955 Marianne Weber
  • 1951 Morgan Brittany
  • 1946 José Carreras
Komende feesten