Pentamerone: het sprookje der sprookjes

Klassieke Italiaanse sprookjes in Nederlandse vertaling, verzameld door Giambattista Basile.

Vardiello
De onnozele hals
La Gatta Cenerentola
Assepoes

Giambattista Basile (1566 of 1575 - 23 februari 1632) was een Italiaans dichter, hoveling en sprookjesverzamelaar. Hij is vooral bekend vanwege zijn Napolitaanse sprookjes: De cunto de li cunti overo de trattenemiento de peccerille (Napolitaanse voor "Het sprookje der sprookjes, of Vermaak voor de kleinen"), postuum gepubliceerd in twee delen door zijn zus Adriana in 1634 en 1636 onder het pseudoniem Gian Alesio Abbatutis.

Volgens Basile werden de sprookjes verteld op Kreta en in Venetië. Sommigen zijn ook door Charles Perrault en de gebroeders Grimm opgeschreven, zoals: Assepoester, Raponsje, De gelaarsde kat, Doornroosje en Hans en Grietje.

De Pentamerone (penta = vijf) is opgebouwd rond één raamvertelling waarin in vijf dagen 49 verhalen worden verteld.
EERSTE DAG
TWEEDE DAG