maandag 22 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Zaterdag 7 januari 2023

Datum: zaterdag 7 en zondag 8 januari 2023
Land / gebied: Oost-Europa
Religie: Christendom (Orthodox Christendom)

De Russisch Orthodoxe Kerk (+ Servisch en Georgisch Orthodoxe Kerk) viert Kerstmis op 7 en 8 januari. Alle andere Orthodoxe Kerken in Oost-Europa (zoals de Griekse, Bulgaarse, Roemeense, Byzantijnse, etc.) vieren kerst gewoon op 25 december.
Meer >>Datum: zaterdag 7 januari 2023
Land / gebied: Wereld (Kopten)
Religie: Christendom (Koptisch Orthodoxe Kerk)

Jaarlijks op 7 januari. 'Koptisch Kerstmis' wordt gevierd door de Koptisch Orthodoxe Kerk (in Egypte), de Ethiopisch Orthodoxe Kerk en de Eritrees Orthodoxe Kerk. In Eritrea wordt deze dag 'Leddet' genoemd. In Ethiopië heet het 'Genna' (Ethiopisch Kerstmis).
Meer >>


Datum: zaterdag 7 januari 2023
Land / gebied: Wereld
Religie: Boeddhisme

In landen die het Mahayana boeddhisme volgen begint het boeddhistische nieuwjaar op de eerste dag van de volle maan in januari.
Meer >>


Datum: zaterdag 7 januari 2023
Land / gebied: Armenië
Soort: Herdenkingsdag
Religie: Christendom (Armeens Apostolische Kerk)

Herdenking van de doden. Op 7 januari worden door de Armeens Apostolische Kerk op de dag na Armeens Kerstmis alle overledenen herdacht. In de kerk wordt een herdenking gehouden ter nagedachtenis aan hen die zijn heengegaan. Na de dienst bezoekt men de graven van familieleden en vrienden.
Meer >>


Datum: zaterdag 7 januari 2023
Land / gebied: Italië

Op 7 januari is het in Italië de 'Dag van de Vlag' (Festa del Tricolore / Giornata Nazionale della Bandiera). Geen officiële feestdag, maar er wordt o.a. een ceremonie gehouden in de stad Reggio Emilia waar de 'tricolore' (driekleur) voor het eerst werd gehesen. 'Festa del Tricolore' wordt sinds 1997 jaarlijks op 7 januari gevierd.
Meer >>


Datum: zaterdag 7 januari 2023
Land / gebied: Cambodja
Soort: Nationale feestdag

Op 7 januari wordt er in Cambodja tijdens de 'Dag van de Overwinning op de Genocide' (Victory Day over the Genocidal Regime) uitgebreid stilgestaan bij de genocide die in het land plaatsvond tussen 1975 en 1979.

Officiële vrije dag waarop de slachtoffers worden herdacht en overheidsfunctionarissen toespraken houden. Het vieren van de overwinning op de genocide is voor Cambodjanen erg belangrijk. Ze noemen deze dag ook wel hun "tweede verjaardag".
Meer >>


Datum: zaterdag 7 januari 2023
Land / gebied: Liberia

Jaarlijks wordt er op 7 januari in Liberia een omstreden dag gevierd. De 'Dag van de Pioniers' (Pioneer's Day) herinnert aan de eerste 'pioniers' die in 1820 aankwamen uit de Verenigde Staten om een nieuwe kolonie te stichten (het huidige Liberia). Dit waren vooral bevrijdde slaven, die met behulp van de 'American Colonization Society' (ACS) naar het land van hun voorouders 'terugkeerden'.

Deze dag is controversieel, omdat de meerderheid van de bevolking niet van Amerikaans-Liberiaanse afkomst is.
Meer >>


7 januari is de 7de dag van het jaar. Hierna volgen nog 358 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1985 Lewis Hamilton
  • 1964 Nicolas Cage
  • 1956 David Caruso
  • 1955 An Nelissen
  • 1951 Frans Kellendonk
Komende feesten